Ілюстрація REUTERS

Національна валюта України наприкінці травня опинилася під девальваційним тиском на тлі погіршення зовнішніх фінансових умов для країн з ринками, які розвиваються, та посилення невизначеності в країні.

Читайте такожЗа травень гривня подешевшала до долара на 1,4%

Як йдеться в Макроекономічному і монетарному огляді НБУ за травень, опублікованому на сайті регулятора, протягом більшої частини травня гривня помірно зміцнювалася завдяки значній пропозиції валюти на ринку.

Відео дня

Нацбанк нагадав, що сприятлива ситуація на ринку на початку травня дозволила регулятору поповнити міжнародні резерви допомогою купівлі валюти майже на 167 мільйонів доларів та вжити чергових заходів з пом'якшення валютного регулювання, включаючи підвищення ліміту на репатріацію дивідендів, скасування граничних термінів розрахунків з низки експортно-імпортних операцій та спрощення процедури отримання валютних ліцензій для окремих учасників ринку.

Як повідомляв УНІАН, українська гривня за офіційним курсом НБУ за травень подешевшала до долара США на 1,4% - до 26,85 гривні/долар, до євро - на 1,5%, до 29,95 гривні/євро.

З початку року, за січень-травень, гривня зросла до долара на 3%, до євро - на 5,6%.

Державний бюджет України на 2019 рік заснований на прогнозному показнику курсу гривні до долара США до кінця року на рівні 29,4 гривні/долар.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, курс гривні до долара на кінець 2019 року становитиме близько 30 гривень/долар.

Історичний мінімум курсу української гривні стосовно долара США був зафіксований в лютому 2015 року і становив 30,01 гривні/долар.