Зниження податків найближчим часом чекати точно не варто / фото УНІАН

Можливостей для зниження податків з метою стимулювання економіки в Україні на сьогодні немає, однак ситуація може змінитися у майбутньому, повідомив в ході форуму радник президента України Олег Устенко.

Читайте такожРада скасувала кримінальне покарання за фіктивне підприємництво

"Що стосується фіскальних методів, то президент Зеленський, так само як й Кабінет міністрів, з радістю використали б цей канал для стимулювання нашої економіки. Але теж треба розуміти, що ми з вами перебуваємо в умовах дефіциту державного бюджету. І новий проект держбюджету, який зараз справедливо зазнає критики й внесений на розгляд до Верховної Ради, очевидно, що він перебуває в зоні дефіциту і дефіцит знаходиться в межах трохи вище 2 відсотків, а це значить, що у нас немає з вами так званого фіскального простору, яке ми так хотіли б мати, щоб стимулювати економіку", - сказав Устенко.

Відео дня

"Він (фіскальний простір - УНІАН) може з'явитися пізніше, є можливості для появи цього", - додав експерт.

Також він повідомив, що на сьогодні ні уряд, ні президент не можуть вплинути на монетарну політику, оскільки Національний банк повністю незалежний. Тому, за його словами, у влади залишається останній канал стимулювання економіки, поліпшення бізнес-клімату в країні та активізація інвестиційної діяльності.

"За рахунок чого ми можемо стимулювати поліпшення бізнес-клімату та активізацію інвестиційної діяльності? За рахунок зниження рівня корупції, яка, за окремими оцінками, знаходиться на рівні близько 10 мільярдів доларів, за рахунок боротьби з контрабандою, величина якої може сягати від 5 до 10 мільярдів доларів, за рахунок зрушень, які можна зробити в рейтингу Doing Business. І, тоді для нас відкриваються канали різкого збільшення якості економіки й дійсно здійснення прориву", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, у середині вересня прем'єр-міністр Олексій Гончарук повідомив, що Кабінет міністрів України планує в наступному році поступово зменшувати податки і зробити їх рівними для всіх платників.

За словами прем'єр-міністра, уряд має намір збирати менше податків та більш ефективно їх витрачати.

Кабінет міністрів зареєстрував у парламенті проект бюджету України на 2020 рік, який передбачає доходи в сумі 1,079 трильйона гривень, витрати - 1,170 трильйона гривень, граничний обсяг дефіциту – 95 мільярдів гривень, або на 2,09% ВВП, державний і гарантований державою борг - 54,1% ВВП.

Проект побудований на чинному макропрогнозі зі зростання ВВП на 3,3% і валютним курсом 28,2 гривні за долар, але в жовтні уряд обіцяє доопрацювати проект з урахуванням оновлених прогнозів.