Ілюстрація REUTERS

Фокус переговорів Міжнародного валютного фонду і України змістився на нову 18-місячну програму фінансування stand-by, яка допоможе впоратися з наслідками пандемії в економіці й охороні здоров'я і може стати резервною, оскільки українська влада ще не виконала умови для отримання коштів за програмою розширеного фінансування обсягом у 5,5 млрд дол., про яку домовилися в грудні 2019 року.

Читайте такожСпівпраця з МВФ запустить позитивний "ефект доміно" для економіки – експерт

Про це на брифінгу заявив спікер МВФ Джеррі Райс.

Відео дня

"У грудні минулого року Україна і МВФ домовилися про умови трирічної програми розширеного фінансування. Україна досі працювала над виконанням цих умов, коли сталася пандемія. Тому ми почали обговорення нової угоди про фінансування, яке допоможе Україні ефективно впоратися з наслідками пандемії в економіці і охороні здоров'я", - сказав він.

За словами Райса, зараз в Україні виконується віртуальна місія з обговоренням параметрів цієї нової 18-місячної програми, яка буде швидше резервною угодою. При цьому він не уточнив, про яку суму йдеться.

"З огляду на безпрецедентну неясність економічних і фінансових прогнозів, переговори переключилися на цю нову 18-місячну програму. Але коли почнеться відновлення економіки, фокус переговорів знову повернеться до тривалішої програми розширеного фінансування, яка вимагає проведення в Україні структурних реформ і яка сприятиме її економічному зростанню", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України прогнозує отримання першого траншу МВФ на 2 млрд дол. у другому кварталі 2020 року.

Довідка УНІАН. Україна і МВФ досягли домовленості про нову трирічну програму розширеного фінансування в обсязі 5,5 млрд дол. у грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точна дата розгляду цього питання поки не визначена, оскільки наша країна виконала не всі умови для старту нової програми.