21 липня НБУ підвищив офіційний курс гривні на 25% – до 36,57 грн/дол / фото УНІАН

Фіксований офіційний курс гривні можуть скасувати вже восени, враховуючи готовність НБУ "відпустити" курс, коли ринок почне сам себе балансувати.

Таку думку висловив голова аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Олександр Паращій, передає РБК-Україна.

"Важко сказати, коли це станеться, але з новим офіційним курсом це точно буде швидше, ніж зі старим. Також багато що залежить від очікувань розвитку подій на полі бою. Тому не виключено, що при хороших новинах це відбудеться вже цієї осені", – вважає він.

На думку інвестиційного аналітика Сергія Фурси, те, скільки буде діяти офіційний курс, залежить від безлічі факторів, у тому числі й від розвитку військової обстановки:

"Для Національного банку пріоритет – протримати його якомога довше, щоб у ринку не було відчуття, що перестановка курсу це просто гра і це буде відбуватися раз в один-два місяці. З іншого боку, зрозуміло, що поки йде війна, тиск на гривню буде зберігатися".

Старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович упевнений, що скасовувати фіксований курс ще зарано.

"Поточні рівні курсу гривні до іноземних валют можуть з певними коливаннями протриматися ще відносно довго... Поки НБУ ще майже кожен день задовольняє попит на валюту, і лише зрідка викуповує надлишок пропозиції. А для відновлення плаваючого курсу необхідно, щоб ринок збалансувався і міг протриматися якийсь час вже без щоденних інтервенцій НБУ", –зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за якими уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, – раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

21 липня НБУ підвищив офіційний курс гривні на 25% – до 36,57 грн/дол. Вже через кілька годин після рішення Нацбанку послабити офіційний курс гривні, готівковий курс різко пішов вниз. 

Вас також можуть зацікавити новини: