Вже у другий день війни було ухвалено рішення про ліквідацію одразу двох банків з російським капіталом / фото УНІАН

Відразу ж після повномасштабного військового вторгнення Росії на територію незалежної України було ухвалено рішення про ліквідацію банків з російським капіталом.

Про це в колонці для НВ Бізнес повідомила директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут.

"Вже в другий день війни було ухвалено рішення про ліквідацію відразу двох банків з російським капіталом - "МР Банку" і "Промінвестбанку". Здавалося, в той момент стійкість банківської системи була на межі", - зазначила Рекрут.

Відео дня

За її словами, банківська система могла не витримати навантаження.

"На тлі заяв про банкрутство двох банків "прогнози" про можливе повторення банкопаду були як ніколи правдоподібні. Але холодний розум українців і довіра до системи взяли гору", - заявила Рекрут.

Вона також зазначила, що паніки вдалося уникнути завдяки українцям.

"Уникнути паніки вдалося не в останню чергу завдяки тому, що наші громадяни стали фінансово більш свідомими. Сьогодні вкладники знають: що б не сталося з банком, свої кошти в межах гарантованої суми вони отримають за будь-яких умов. Те, що це не порожні обіцянки, довела криза 2014-2017 років. Тоді з ринку було виведено майже 90 банків, а Фонд гарантування вкладів, незважаючи ні на що, виплатив їх вкладникам в цілому понад 90 млрд грн", - заявила Рекрут.

Війна в Україні:

24 лютого почалося повномасштабне військове вторгнення Росії на територію незалежної України.

Національний банк з початку повномасштабного вторгнення купив у Міністерства фінансів військових облігацій на 100 млрд грн для фінансування видатків державного бюджету.

16 травня в Нацбанку пояснили, як банківська система залишилася стабільною попри війну.

Вас також можуть зацікавити новини:

Україна веде переговори про отримання $11 мільярдів міжнародної допомоги

У НБУ сказали, коли скасують курсові обмеження

Курс долара вже на 15% вище офіційного: експерти розповіли, що буде з гривнею