Україна нещодавно отримала від МВФ новий транш / Ілюстрація / REUTERS

Перегляд програми МВФ у червні може ускладнитися через ризики несвоєчасного або неповного виконання кількох критичних зобов'язань України, зокрема усунення граничних тарифів на газ для населення.

Про це йдеться у фінансовому тижневику групи ICU.

"Ми очікуємо відносно безболісного другого перегляду програми МВФ у березні, оскільки представники влади підтвердили готовність впровадити реформи, що були обіцяні міжнародній спільноті. Проте перегляд у червні може бути складнішим, оскільки залишаються ризики невчасного та/чи неповного виконання кількох критичних зобов’язань України, зокрема усунення граничних тарифів на газ для населення. МВФ підтвердив, що уряд може використати усю суму кредитів в рамках діючої програми stand-by для власних цілей. Якщо Україна залишатиметься чітко в межах програми, то уряд навряд чи матиме значні виклики із фінансуванням дефіциту бюджету та рефінансуванням боргів у 2022 році", - вважають аналітики компанії.

Відео дня

Зазначається, що минулого тижня одразу після перегляду програми Україна отримала близько 700 млн дол. та за оновленим графіком може розраховувати на таку ж суму за результатами березневого перегляду та на понад 1,5 млрд дол. за результатами перегляду у червні 2022 року.

Експерти зазначають, що Україна зобов’язалася впровадити амбітні реформи за кількома напрямками, зокрема, затвердження держбюджету на 2022 рік із дефіцитом в межах 3,5% ВВП, обмеження державних гарантій на рівні 3% доходів загального фонду бюджету, покращення адміністрування податкових надходжень, покращення адміністрування соціальних програм, зокрема субсидій на енергоносії.

Читайте такожЗростання тарифів, штрафи та інше: що чекає на українців після підписання Меморандуму з МВФ

Зобов’язання у фінансовому секторі включають скорочення непрацюючих кредитів, впровадження реформи державних банків, вирішення питання неплатоспроможності Фонду гарантування вкладів.

Крім цього, у МВФ очікують на посилення інституційної спроможності НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, прискорення реформи судової системи, а також скасування граничних цін на газ для населення з травня і призначення наглядової ради "Нафтогазу" на основі прозорого конкурсу.

Як повідомляв УНІАН, 24 листопада Україна отримала другий транш від Міжнародного валютного фонду у розмірі майже 700 млн дол.

Співпраця України з МВФ: довідка УНІАН

9 червня 2020 року Рада директорів МВФ ухвалила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним близько 5 млрд доларів, спрямовану на допомогу в подоланні наслідків пандемії COVID-19.

12 червня Україна отримала перший транш кредиту в розмірі 2,1 млрд доларів. За планом другий транш мав становити 500 млн спеціальних прав запозичень (СПЗ), що приблизно дорівнює 700 млн дол.

На початку 2021 року в Україні працювала місія МВФ для перегляду програми stand-by. Робота місії завершилася без ухвалення рішення про перегляд програми.

На повторній місії у жовтні МВФ та Україна досягли угоди на рівні персоналу щодо першого перегляду програми фінансування stand-by.