Останнім часом як у світових, так і українських засобах масової інформації палко обговорюється ймовірність дефолту найбільшої економіки світу - Сполучених Штатів Америки у найближчі декілька днів. Тільки закордонні медіа більше приділяють увага тому, як це вплине на світову економіку та стабільність фінансової системи в цілому, а в наших – увага звертається на те, чи не вплинуть американські внутрішні проблеми на фінансову підтримку України.

З початку повномасштабного вторгнення Росії на нашу землю Сполучені Штати, за даними Пентагону, надали Україні понад 37 мільярдів доларів військової допомоги. Якщо врахувати ще понад 15 млрд доларів прямої бюджетної підтримки, то в цілому допомога США нашій країні вже перевищила 50 млрд доларів. Важливою для нас є також роль Америки як координатора проукраїнської коаліції демократичного світу. Тому ми надзвичайно зацікавлені в тому, щоб ця підтримка продовжувалася і ніякі негаразди їй не заважали. З чого, власне, взагалі виникла проблема можливого дефолту країни з найбільш потужною економікою світу?

Справа в тому, що у 1917 році в американській Конституції було прописано обмеження на можливість здійснення урядових запозичень. Була встановлена так звана "стеля", вище якої не можна було збільшувати державний борг. Це було зроблено для того, щоб урядовці дуже уважно ставилися до використання державних коштів та не витрачали їх на різні політичні забаганки, збільшуючи борги та розганяючи інфляцію.

Відео дня

Питання збільшення "стелі" держборгу перетворилося на поле битви між демократами і республіканцями

Насправді з того часу цю "стелю" переглядали сотню разів. Але останнє десятиліття, враховуючи двопартійну систему в США, це питання перетворилося на поле битви між демократами і республіканцями. Під час цих політичних баталій кожна партія намагається отримати якомога більше вигоди для себе та вплинути на майбутні вибори.

Останній раз "стелю" встановили у 2021 році на рівні 31,4 трлн доларів. І у січні 2023 року борг США досяг цього максимуму. З того часу Мінфін США, зважаючи на контроль опонентів з Республіканської партії за Палатою представників, мав обмежувати урядові витрати і знаходити способи, як не збільшувати борг. Зокрема, знизив витрати на деякі важливі для адміністрації демократа Джо Байдена інвестиційні проекти та перерозподілив кошти на інші потреби, включаючи сплату боргу.

Але станом на кінець травня кредитний ліміт США майже вичерпався, тому без подальших запозичень вже через декілька днів в уряду могли просто закінчитися гроші. А це означає, що адміністрація у Вашингтоні залишиться без можливостей фінансування внутрішніх державних витрат.

До яких наслідків це може привести? В 2011 році, поки демократи та республіканці сперечались, знервовані біржові ринки зазнали сильного удару - вартість найбільших компаній США впала майже на 20 відсотків.

Проте хоч обидві американські партії часто сперечаються, але жодна з них не хоче допустити справжнього дефолту своєї країни. Вони розуміють, що це матиме дуже погані наслідки для американської та світової економіки. Тому, ймовірніше за все, в цей раз також в останню мить політики домовляться між собою та збільшать боргову стелю. В усякому разі, про це попередньо домовились у ці вихідні президент Байден та керівники республіканців у Конгресі. Цю домовленість мають ще затвердити обидві палати Конгресу, на що піде не менше трьох днів. Компроміс також вимагатиме від політиків подальших багатомісячних переговорів.

Обидві партії США підтримують нашу країну у боротьбі з російськими агресорами

Це гарна новина: рішення по "стелі" держборгу стабілізує економічну ситуацію, заспокоїть знервованих та, сподіваємося, дозволить продовжити фінансову та військову підтримку України. Варто сказати, що попри внутрішньополітичні дискусії щодо економічних питань, обидві партії США підтримують нашу країну у боротьбі з російськими агресорами. Тут принципових розбіжностей у американських політиків немає. Для підтвердження цього факту достатньо лише згадати нещодавнє спільне звернення республіканців та демократів у Конгресі до президента Байдена, в якому просять якнайшвидше надати Україні такі необхідні нам винищувачі F-16.

До того ж, за словами міністра фінансів США Дженет Єллен, коштів, які надають США, Євросоюз та інші міжнародні донори, достатньо для того, щоб забезпечити потреби нашої держави щонайменше до кінця 2023 року.

При цьому американські урядовці та багато ключових політиків підкреслюють, що якщо війна триватиме далі Сполучені Штати співпрацюватимуть з партнерами, щоб надати все те, чого потребує Україна. Іншими словами, від міжнародних партерів продовжуємо отримувати чіткі сигнали, що попри будь-які виклики, Україну продовжуватимуть підтримувати стільки, скільки буде потрібно.

Богдан Слуцький