Рівень заробітних плат дає можливість винаймати окреме житло українцям у Польщі / фото УНІАН

76% опитаних українців у Польщі винаймають житло власним коштом – таких стало більше на 18% порівняно з минулим роком, йдеться у дослідженні міжнародної агенції із працевлаштування Gremi Personal.

"76% опитаних українців у Польщі винаймають житло власним коштом. 15% забезпечують житлом роботодавці. Усього 4% живуть за допомоги благодійних організацій, 3% прихистили поляки, яким уряд сплачує компенсацію, 2% досі живуть у тимчасовому житлі від держави", - сказано в повідомленні.

У минулому році винаймали житло власним коштом 58% респондентів - це на 18% менше, ніж цьогоріч. 22% забезпечували житлом роботодавці. 10% респондентів відповіли, що їх прихистили поляки у своєму житлі, 5% жили коштом держави й 5% за допомоги благодійних організацій.

Відео дня

В агенції Gremi Personal пояснюють, що кількість людей, що винаймають житло самостійно значно виросло через низку причин. По-перше, рівень соціальних виплат у Польщі не дозволяє прожити без роботи, порівняно з такими країнами як Німеччина, Бельгія, Швейцарія. А рівень заробітних плат дає можливість винаймати окреме житло, тому українці працевлаштовуються та отримують гідні умови життя. 

"Нагадуємо, що 750 тисяч українців у Польщі офіційно працевлаштовані, це майже половина з усіх українців у Польщі. У той час, коли усього 28% українців офіційно працевлаштовані в Німеччині. А за даними центрального статистичного управління Польщі тільки у ІІ кварталі 2023 року українці витратили у Польщі 1,77 млрд злотих (14,73 млрд грн), що на 300 млн злотих більше, ніж за аналогічний період минулого року", - зазначили аналітики агенції. 

Також на 7% зменшилась кількість тих, кого забезпечує житлом роботодавець. Це пов’язано з тим, що українці, які поїхали від війни, переважно проживають з дітьми, а житло від роботодавця здебільшого адаптоване для трудових мігрантів.  

"Цифри показують, що українці вже стали самодостатніми у Польщі. Це пов'язано з адаптацією та відсутністю соціальних програм, як у більш багатих країнах Європи. Переважна більшість вже вивчили польську мову. Це допомагає влаштовуватися на роботу за фахом,  отримувати високу заробітну плату та винаймати собі оренду житла. Я вважаю, що цей фактор вплинув також й на те, що більше ніж утричі зменшилась кількість тих, кого прихистили поляки в своїх домівках. Українці хочуть працювати, заробляти та бути самостійними", - говорить директорка департаменту рекрутації Gremi Personal Анна Джоболда.

Робота українців в Польщі

За даними Міграційної платформи EWL, Польща відчуває значний дефіцит кадрів. Найчастіше роботодавці стикаються з проблемами пошуку працівників на просту фізичну роботу.

Серед причин недобору кадрів експерти називають заборону виїзду українських чоловіків закордон та спрощений доступ громадян України до ринків праці інших країн ЄС, чим українці користуються, виїжджаючи до Німеччини, Нідерландів тощо.

Вас також можуть зацікавити новини: