У Мінфіні розповіли про фінансування в разі посилення мобілізації / скріншот УНІАН

Дискусія стосовно мобілізації триває і у Міністерства фінансів є питання щодо її термінів, планів і прогнозної чисельності осіб. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко під час івенту Forbes.

"Я б поки що не забігав наперед, а дав можливість Генштабу разом з Міноборони знайти підходи в цьому питанні і запропонувати рішення, як вони це бачать, як бачать оптимізацію видатків чинних, бо ми виснажили наш внутрішній потенціал щодо фінансування військових потреб", – зазначив міністр.

Він підкреслив, що штучно збільшити видатки не буде можливості, адже їх просто немає. Якщо гроші потрібно буде шукати, то міністерство має знати часові рамки.

Відео дня

"Їх потрібно знайти вже сьогодні, чи це березень-квітень-травень, можливо, друге півріччя. Тобто мені потрібна картина, як міністру, тоді можна буде говорити про забезпечення цих потреб", – зазначив очільник Мінфіну.

За його словами, можливо доведеться шукати додаткові доходи, додаткові джерела фінансування внутрішні. Але поки що зарано говорити про цифри, тому що несформоване розуміння потреб з боку відповідальних структур. У Мінфіну немає інформації про те, яку потребу треба буде забезпечити.

Він додав, що саме Міноборони рахує потреби ЗСУ, визначає можливі джерела оптимізації існуючих потреб і виходить з Мінфіном на спільне рішення, але до цього етапу ще не дійшли.

Посилення мобілізації

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що військові пропонують додатково мобілізувати 450-500 тисяч людей. 25 грудня Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради законопроект про удосконалення мобілізації і військового обліку, який передбачає посилення усіх мобілізаційних процесів.

Водночас головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пояснив, що не у компетенції військового командування подавати запити з конкретними цифрами на мобілізацію. Військове командування жодного запиту не робило на конкретні цифри.

Вас також можуть зацікавити новини: