Одеська митниця / ілюстративне фото УНІАН

Кожен з нас бачить, що звичний пакет покупок зростає в ціні просто кожні два-три місяці, і ми все списуємо на важке економічне положення країни у військовий час, не без того, але наразі найбільшим ворогом в умовах, що ми маємо є митниця, яка просто не хоче виконувати якісно свою роботу.

Стан продовольчої безпеки в Україні суттєво погіршився з початком війни, зафіксовано у щорічному звіті GFSI, це не для кого не стане великим відкриттям.

Дякуючи Начальнику управління митних платежів, контролю митної вартості та митно-тарифного регулювання ЗЕД Одеської митниці, які опираються на бюрократичні засоби затягування часу і не йде на діалог з власниками бізнесу, самі вирішили, що вартість товару більша в 3 рази, що збільшує митну вартість товарів, не дотримуючись законодавства та ігноруючи реальну вартість. Наразі автівки з товарами простоюють митний кордон вже більше 10 днів, що накладає додаткові витрати для бізнесу, і ми з вами будемо мати рис який на 10 грн за 1 кг буде дорожчим ніж повинен бути, при професійному підході зі сторони вище вказаних осіб.

Відео дня

ООН внесла Україну до країн, яким загрожує голод, та розповсюдила дію Всесвітньої продовольчої програми на території України, тим паче великим імпортерам митниця тільки поскладнює життя і вважає, що бізнес який на грані виживання і вносить у бюджет сотні мільйонів гривень, може дозволити собі, ще більше сплачувати ніж повинен за законодавством, та навіть якщо звернутись до прецедентів то Судова гілка влади на стороні справедливості та бізнесу, але все це впливає на вартість продуктів, на заморожування коштів бізнесу, які могли бути направлені на маштабування та тим самим зменшувати вартість для споживачів.

Обсяги перевезень компанії яка побажала залишитись неназваною, займається вона здебільшого крупами, рисом у 2022 році залишилися на рівні 2021 року, незважаючи на ускладнену логістику та переведенню вантажоперевезень на порти Румунії та річкові порти Дунаю.

Основним фактором зниження обсягів вантажоперевезень у другій половині 2022 року та протягом 2023 року є вплив Одеської митниці та її відділу Тарифів, яким не важливо розбиратися у питаннях з бізнесом у справедливому діалозі, а просто відмахуватись від складних питань зловживаючи своїм становищем.

Українські імпортери, стикаються з проблемами в роботі через систему індикативних тарифів, що може призводити до перевищення вартості податків та ПДВ.

Впровадження системи індикативів тарифів спричинило збільшення вартості оформлення імпортних товарів, порівняно з їхньою реальною вартістю на ринку України, а всі ми можемо розуміти що це лягає на плечі звичайних людей, які наразі знаходяться на грані виживання.

Введення системи індикативів тарифів призвело до ситуації, коли митниця може піднімати вартість товару вибірково, що може впливати на конкурентоспроможність імпортерів, тим самим можна зробити висновок, що ті хто хоче може "домовитись", а "білий" бізнес буде просто страждати та унеможливлювати свою діяльність, тим самим ми відсікаємо міжнародних інвесторів, що зменшує світову конкурентоспроможність Українського бізнесу.

Компанія яка звернулась до нас зіткнулася із складнощами митного оформлення при ввезенні коричневого рису з Євросоюзу (Греції), митниця пропонувала значно збільшити митну вартість товару у ТРИ РАЗИ, порівняно з вартістю, яку зазначив імпортер, який надав всі реальні документи які підтверджують реальну вартість товару, митниця в свою чергу просто відмовилась визнати ці документи.

Після відмови імпортера в збільшенні митної вартості, митниця провела огляд товару, можливо, це було зроблено для підвищення логістичних витрат імпортера.

Щодо прецеденту, митниця вирішила виправдати великий тариф прикладом із рисом з Таїланду, але імпортер вже раніше виграв судову справу на цю тему, і також надав всі документальні підтвердження цього.

Імпортер буде вимушений звернувся до суду для захисту своїх інтересів, що може призвести до замороження оборотних коштів та обмежень об’єму в імпорту, додаткових витрат бюджету, митниця програє суди, але тягне час та збільшує через непрофесіоналізм споживчі ціни.

Ситуація із збільшенням митної вартості втручається у промислову безпеку країни та може призвести до не достатку продовольства в умовах воєнного конфлікту.

При якісній роботі митниці, імпортери могли б завозити значно більше сировини, що позитивно відобразитья як на бізнесі так і на сумах надходження коштів в бюджет країни, а також гарно скажеться на світовому визнанні Українських виробників, що дасть змогу привлікати закордонні інвестиції, і піднімати Україну як привабливу країну для інвестицій і розвитку бізнесу.

Потрібно в кризисних ситуаціях, в умовах військового часу, мати спрощену систему звернень, та йти до діалогу між уповноваженими особами та власниками бізнесу, для того щоб подібні питання вирішувались швидко і не наносили шкоди ані бізнесу, ані людям, задля того, щоб люди могли отримувати якісний товар за адекватними цінами.

Це звернення крик "S.O.S." від бізнесу до Влади нашої країни та Прокуратури, ДБР та уповноважених осіб Одеської митниці, не допустіть занепад бізнесу через байдужість Начальника управління митних платежів Одеської митниці, діяти треба "ВЖЕ".

Наразі водій подав скаргу, щодо того що його тримають більше 10 діб. І це перший дзвоник, для того щоб уповноважені особи почали діяти.