Блок зможе використовувати надприбутки від заморожених російських активів на суму до 3 мільярдів євро на рік / фото УНІАН

У середу, 8 травня, посли ЄС уклали політичну угоду про використання надприбутків від заморожених російських активів для закупівлі зброї для України, повідомляє Euractiv.

План розроблявся з тих пір, як союзники Києва вирішили заморозити активи на сотні мільярдів євро у відповідь на вторгнення Росії в Україну в 2022 році. Водночас країни ЄС обережно чекали юридичної визначеності від установ ЄС щодо того, як ці активи можуть використовуватись.

Згідно з узгодженою схемою, блок зможе використовувати надприбутки від заморожених російських активів на суму до 3 мільярдів євро на рік, які зараз застрягли в бельгійській розрахунковій палаті Euroclear та інших європейських депозитаріях, головним чином для фінансування спільної покупки зброї для України.

Відео дня

За словами дипломатів ЄС, цей сьогоднішній крок став можливим завдяки компромісу, згідно з яким Бельгія заявила, що буде готова з 2025 року спрямовувати податкові надходження від доходів у спільний фонд для України.

Крім того, Брюссель також знизив комісію, яку Euroclear стягуватиме за обробку заморожених російських активів - до 0,3% з початково обговорюваних 0,5% після поштовху Німеччини та Франції, повідомили дипломати ЄС.

При цьому повідомляється, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) здійснюватиме управлінні надзвичайним резервом, створеним для оплати послуг юристів у разі російського судового розгляду.

Як наступний крок міністри фінансів ЄС мають підписати відповідну угоду на зустрічі наступного вівторка (14 травня).

Очікується, що в рамках окремої ініціативи лідери G7 зустрінуться на саміті в червні, щоб обговорити ініціативу під керівництвом США , яка дозволить групі країн надати до 50 мільярдів доларів допомоги Україні, при цьому основна частина допомоги буде спрямована з надприбутків від заморожених російських активів, заарештованих у всьому світі, пише видання.

Заморожені активи Російської Федерації

У квітні міністри закордонних справ країн-членів "Великої сімки" (Італії, Німеччини, Великої Британії, США, Канади, Франції і Японії) заявили, що продовжить вивчати шляхи використання заморожених активів Російської Федерації для надання допомоги Україні.

У комюніке глав МЗС G7 за підсумками зустрічі на острові Капрі (Італія) наголошується, що Росія повинна заплатити за завдані Україні руйнування і спустошення. Міністри заявляють, що налаштовані забезпечити повну відповідальність та підтримують Україну в отриманні компенсації. 

При цьому, глави МЗС привітали запуск роботи Реєстру збитків, завданих внаслідок російської агресії проти України, та схвалення Євросоюзом правових актів стосовно надприбутків приватних суб'єктів. 

Перед тим, у березні, віце-президент Європейської комісії Жозеп Боррель запропонував спрямувати надприбутки із заморожених активів на закупівлю зброї для України. 

Своєю чергою президент Європейської Ради Шарль Мішель сказав, що Євросоюз не боїться реакції Москви в цьому питанні.

Вас також можуть зацікавити новини: