Рада керівників Європейського центрального банку погодила нову програму викупу облігацій, спрямовану на зниження вартості запозичень для низки проблемних країн зони євро, але її деталі будуть викладені у спеціальному прес-релізі, повідомляє Reuters.

За інформацією агентства, про нову програму на прес-конференції оголосив глава ЄЦБ Маріо Драгі.

Відео дня

Він пообіцяв, що ЄЦБ діятиме строго в рамках мандату, який дозволяє йому пряме скуповування облігацій. При цьому ЄЦБ буде нарівних з приватними кредиторами.

Нова програма ЄЦБ - Monetary Outright Transactions - не матиме кількісних обмежень, вона буде припинена після досягнення поставленої мети або в результаті недотримання країною-учасницею поставлених перед нею умов. Додаткова ліквідність після викупу облігацій буде повністю стерилізована.

Дії ЄЦБ будуть зосереджені на короткому кінці кривої прибутковості, від 1 до 3 років, який банк вважає найбільш ефективним для досягнення своєї мети.

Драгі також відзначив, що аналітики ЄЦБ переглянули прогнози зростання ВВП і динаміки споживчих цін для зони євро на 2012-2013 роки.

Так, згідно з новим прогнозом, ВВП зони євро скоротиться у 2012 році на 0,6-0,2 відсотка у порівнянні з динамікою в межах мінус 0,5 відсотка - плюс 0,3 відсотка в попередньому прогнозі. У 2013 році динаміка ВВП буде в межах мінус 0,4 відсотка - плюс 1,4 відсотка проти прогнозованих раніше 0,0 - плюс 2,0 відсотка.

Інфляція в зоні євро в 2012 році може становити 2,4-2,6 відсотка проти 2,3-2,5 в попередньому прогнозі. У 2013 році споживчі ціни можуть зрости на 1,3-2,5 відсотка проти прогнозованих раніше 1,0-2,2 відсотка.

При цьому глава ЄЦБ вважає інфляційні ризики збалансованими, тоді як для економічного зростання є низка знижувальних ризиків.

У четвер ЄЦБ ухвалив рішення зберегти ключову відсоткову ставку на рівні 0,75 відсотка річних.