Motorola представила розкладачку Razr 2019 / фото The Verge

У ніч на 14 листопада в Лос-Анджелесі Motorola провела презентацію, присвячену відродженню культової розкладачки Motorola Razr у вигляді смартфона з гнучким екраном, який чекали ще з 2018 року.

Читайте такожMotorola випустила три нових смартфони: характеристики та ціни (фото)

Нова Motorola Razr 2019 напрочуд сильно схожа на легендарну модель Razr V3 2004 року, яка свого часу зробила революцію на ринку телефонів. Все той же класичний розкладний форм-фактор і компактні розміри, навіть зовнішній екран для оповіщень зберігся, як і в оригінальній моделі. Різниця лише в тому, що новий Motorola Razr 2019 позбавлений фізичної клавіатури, а всю лицьову панель займає екран, який згинається навпіл в горизонтальній площині, пише itc.ua з посиланням на The Verge.

Основний екран Razr 2019 (маркетингова назва Flex View) — панель pOLED діагоналлю 6,2 дюйма і роздільною здатністю 2142х876 пікселів (21:9). Тобто, основний екран у Razr 2019 крупніший, ніж у більшості сучасних смартфонів, а його витягнута форма тільки плюс, оскільки інтерфейс і додатки Android краще адаптовані до таких витягнутих екранів, ніж широких.

У верхній частині екрану є широкий прямокутний виріз під розмовний динамік і фронтальну камеру, а знизу — невеликий виступ, як в оригіналу. Зовнішній же екран OLED характеризується діагоналлю 2,7 дюйма при розширенні 800 х 600 пікселів. Виробник називає цей екран Quick View — на нього можуть виводитися різного роду повідомлення.

Також його можна використовувати для управління музикою, а ще розробники передбачили спеціальний режим селфі-камери, щоб скористатися перевагами кращої основної камери. Також Motorola співпрацює з Google, щоб забезпечити плавне перемикання з фронтального дисплея на основний в різних додатках.

Motorola заявляє, що вона «повністю впевнена в довговічності дисплея Flex View». Посилаючись на внутрішні тести виробник запевняє, що «він буде справно працювати протягом середнього терміну служби смартфона». Також згадується спеціальне покриття, що захищає дисплей від подряпин, і внутрішнє нанопокриття для захисту від бризок. Важливо підкреслити, що про повний вологозахист мова не йде. Краї повністю закриті рамкою з нержавіючої сталі, щоб запобігти попаданню дрібних частинок сміття. Виробник підкреслює багаторічний досвід роботи з пластиковими OLED-панелями (починаючи з 2011 року), заявляючи таке: «Ми не збираємося виходити туди і говорити «споживачі повинні використовувати телефон обережно». Це явний випад на адресу Samsung, яка акцентувала увагу на тому, що з гнучким смартфоном Galaxy Fold потрібно поводитися дуже акуратно. Впевненості в надійності конструкції Motorola надає багаторічний досвід материнської компанії Lenovo, яка на шарнірних механізмах з'їла не одну собаку.

У Razr 2019 використовується складний механізм з декількох петель і висувних пластин для складання і розкладання телефону. Що ще більш важливо, судячи з перших оглядів, працює все в точності так, як заявлено Motorola: в розкладеному вигляді панель ідеально плоска без видимих або тактильних складок, а в складеному немає ніяких зазорів. Насправді в складеному вигляді товщина корпусу така ж, як у оригінального Razr v3.

Але незважаючи на запевнення в надійності і довговічності Motorola, як і Samsung, пропонує «спеціальний план сервісного обслуговування світового класу» з цілодобовою підтримкою в чаті і 14-годинним прямим доступом до спеціаліста з обслуговування клієнтів, а також 24-годинним ремонтом. Крім того, протягом гарантійного терміну (один рік) клієнти можуть розраховувати на безкоштовну заміну дисплея або ремонт телефону у зв'язку з «дефектами, що виникли під час звичайного використання». Після закінчення гарантії заміна складного екрана обійдеться в $299, що також є відносно невисокою ціною (досить згадати, скільки коштує замінити звичайний екран iPhone без гарантії).

На цьому магія закінчується, в іншому Razr 2019 нічим не дивує і навіть трохи розчаровує. Апаратним базисом є середньорівнева SoC Qualcomm Snapdragon 710, доповнена 6 ГБ ОЗП і 128 ГБ флеш-пам'яті. І це навіть скоріше плюс, враховуючи надмірну продуктивність флагманських SoC. Але основна камера тут одинарна – 16-мегапіксельна з діафрагмою F/1,7 і режимом Night Vision, тоді як у Galaxy Fold вона потрійна, а моноблочні моделі вже щосили оснащуються камерами з чотирьох і п'яти модулів. Фронтальна ж характеризується роздільною здатністю 5 Мп. Але головна претензія до Razr 2019 – це акумулятор. Він тут подвійний, але при цьому загальна ємність становить мізерні за сучасними мірками 2510 мА·год. Очевидно, що це найбільш слабка сторона новинки і з таким акумулятором добре, якщо телефон зможе дожити до вечора. На жаль, всупереч надіям на більш демократичну ціну, попередні дані підтвердилися – $1500 для ринку США.

З іншого варто відзначити роз'єм USB-C, тільки eSIM (звичайного слота немає) і сканер відбитків пальців, розміщений у виступі під екраном.

Габарити Razr 2019 в складеному стані 94х72х14 мм, в розкладеному – 172х72х6,9 мм. Маса немаленька – 205 грамів. У США попереднє замовлення на Razr 2019 почнуть приймати з 26 грудня. Як і очікувалося, в цій країні вона стане ексклюзивом мобільного оператора Verizon. Чи буде Razr 2019 продаватися ще десь, поки даних немає.

Підсумовуючи можна сказати, що Motorola Razr 2019 – це красиво, стильно, технологічно, але дуже дорого. Мабуть, на сьогоднішній день це найкраща реалізація концепції складного смартфона з гнучким екраном, але Razr 2019 вийде лише на початку наступного року, а приводів засумніватися в успіху новинки вже предостатньо. З іншого боку, не виключено, що Motorola вдасться зіграти на ностальгії і шанувальники просто закриють очі на недоліки. Не варто також забувати про те, що аналогічну вертикальну розкладачку з гнучким екраном готує і Samsung. За попередніми даними, анонс відповіді південнокорейського гіганта, який мітить у лідери нового сегмента, очікується в лютому.

Нагадаємо, раніше Motorola вже намагалася «відродити» бренд RAZR в 2011 році — у вигляді смартфона DROID RAZR і його поліпшених модифікацій.

Оригінальна модель RAZR V3 розійшлася тиражем в 130 мільйонів телефонів за період з 2004 по 2008 роки.