Володимир Зеленський лідирує у другому турі, як свідчать дані екзит-полу / фото УНІАН

За кандидата у президенти Володимира Зеленського проголосували 73,15% виборців (13 млн 135 тис. 324), за чинного главу держави Петра Порошенка - 24,52% (4 млн 403 тис. 454). Про це свідчать дані опрацювання ЦВК понад 97% електронних протоколів.

УНІАН зібрав цікаві факти про Володимира Зеленського, що пройшов шлях від шоумена до політика.

Володимир Зеленський: де народився, ріс, навчався

Народився Зеленський 25 січня 1978 року в Кривому Розі. У дитинстві прожив з батьками чотири роки в Монголії, в місті Ерденет, там же і закінчив перший клас. Потім його сім'я повернулася в Кривий Ріг, де він навчався в школі № 95 з поглибленим вивченням англійської мови.

У 1995 році вступив до Криворізького економічного інституту Київського національного економічного університету, в якому він отримав юридичну освіту. Правда, за фахом працював два місяці – на практиці.

Шлях Володимира Зеленського-шоумена

Володимир Зеленський став відомим ще в 1990-ті роки завдяки КВК. Він був учасником СТЕМ "Безпритульний", команди "Молодий Кривий Ріг", "Запоріжжя-Кривий Ріг-Транзит".

Стартом зіркового шляху став 1997 рік, коли Зеленський (як капітан) спільно з Денисом Манжосовим, Юрієм Краповим та Олександром Пікаловим створив команду "95-й квартал", яка була названа на честь одного з районів Кривого Рогу. Незабаром команда пробивається до Вищої ліги КВК.

У 2003 році стався конфлікт «95 кварталу» з творчим об'єднанням Олександра Маслякова "АМіК", через що вся команда Зеленського покинула КВК.

Вільне плавання: "Студія "Квартал 95"

У 2005 році, після скандалу з КВК, шоу "Вечірній квартал" стартує на одному з українських каналів. Незабаром ця програма стала найбільш рейтинговою на українському ТБ у сегменті телевізійного гумору.

Пізніше була відкрита "Студія "Квартал-95". І тоді Зеленський з партнерами запускає низку успішних проектів, серед яких, наприклад, "Вечірній Київ", "Бійцівський клуб" і "Україно, вставай", "Ліга сміху".

Артисти студії «Квартал 95» / Фото УНІАН

Кінокар'єра Зеленського

У 2008 році зіграв одну з головних ролей у комедії "Кохання у великому місті", а потім – у продовженнях цього фільму, що вийшли в 2010 і 2013 роках.

У 2011 році в прокат вийшов римейк "Службового роману", де Зеленський зіграв головну роль. Потім були зйомки в комедії "Ржевський проти Наполеона".

Також Зеленський зіграв роль вчителя Василя Голобородька, який став президентом, в популярному телесеріалі "Слуга народу" (вже вийшло три сезони).

Зеленський зіграв у "Слузі народу" головну роль / фото ТСН

Ще один не менш успішний і популярний проект Володимира Зеленського та студії «Квартал 95» – комедійний серіал «Свати», який до речі, був заборонений в Україні, як і в'їзд його зірці – Федору Добронравову – до нашої країни.

Володимир Зеленський: дружина і діти

Шоумен перебуває у шлюбі з Оленою Кияшко з 2003 року, з якою до весілля зустрічався близько 7 років. Вони навчалися у паралельних класах в школі.

У 2008 році у сім'ї з'явилося поповнення – донька Саша. А на початку 2013 року - син Кирило.

Володимир Зеленський з дружиною Оленою / Фото УНІАН

Початок політичної кар'єри Володимира Зеленського

В українських ЗМІ давно (з 2017 року) писали про те, що Володимир Зеленський може взяти участь у президентських виборах 2019.

Виступаючи з новорічним зверненням на телеканалі "1+1" 31 грудня 2018 року, Зеленський оголосив, що буде балотуватися на посаду глави держави на виборах президента 2019. Пізніше партія «Слуга народу» висунула шоумена кандидатом у президенти.

Після цього Володимир Зеленський та його команда стали активними в соцмережах, публікуючи низку звернень до українців та чинного глави держави Порошенка.

31 березня за результатами голосування в першому турі виборів президента України лідером став Зеленський, за якого проголосували 30,24% виборців. На другому місці - чинний президент Петро Порошенко з підтримкою 15,95% виборців.

Оскільки ніхто з кандидатів не набрав абсолютної більшості голосів (понад 50%), Центрвиборчком після оголошення офіційних результатів оголосив про проведення повторного голосування.

19 квітня на НСК «Олімпійський» відбулися дебати між Володимиром Зеленським і Петро Порошенком, які активно обговорювали у всіх соцмережах.

Дебати Зеленський - Порошенко: цитати Зе!Кандидата

"Я сам голосував за Порошенка. Але я помилився. Чи міг я уявити, що його "жити по-новому" буде означати "виживати". Тому я тут. Зі своєю командою. Я не політик, я просто людина. Проста людина. Яка прийшла зламати цю систему".

"Як так вийшло, що Україна - практично найбідніша країна за найбагатшого президента за всю історію? Чому паліїв магазину "Рошен" знайшли за 4 години, а паліїв військових складів і детонаторів машини Шеремета не можуть знайти кілька років. Чому ніхто не сидить за Іловайськ та Дебальцеве. Чому за 5 років ми так і не знаємо імена вбивць на Майдані?... Чому не покарані поплічники Януковича? Чому не знята недоторканність з депутатів?".

Петро Порошенко та Володимир Зеленський на дебатах 19 квітня на "Олімпійському" / фото УНІАН

"По-перше, я не ваш опонент, я - ваш вирок".

"Щодо того, що я "ховаюся": я був дуже багато разів АТО. Ви знаєте, що у мене було дуже багато зйомок "Вечірнього кварталу". Від кого я ховаюсь? Від яких повісток я ховаюсь? Я публічна людина. Мене не змогли знайти й дати мені в руки повістку?".

Ще одним несподіваним поворотом стало те, що Зеленський під час дебатів став на коліна на знак поваги до пам'яті загиблих українців у війні з Російською Федерацією на Донбасі, коли Порошенко заявив, що "не треба повзти на колінах до Путіна для того, щоб захистити державу".

"З приводу колін, щоб було всім зрозуміло, що я мав на увазі. Мені здається, що кожній розумній людині це зрозуміло. Я зараз готовий стати на коліна перед кожною матір'ю, яка не дочекалася свого сина з фронту, свого сина. Я готовий зараз стати на коліна перед кожною дитиною, який не дочекалася свого батька. Я готовий стати зараз на коліна перед кожною жінкою, яка не дочекалася свого чоловіка, і вас запрошую", - наголосив Зеленський, звернувшись до Порошенка.

"У Петра Олексійовича дуже багато було досягнень. І це так. Безвіз, томос, мова, армія. Все, що ви писали на білбордах. Але ви знаєте, мені здається, що чомусь всі ці досягнення ви записали тільки собі. Я не розумію, чому... Українська мова була ще до вас".

"Що стосується безвізу - так, це перемога. Перемога українських дипломатів, української діаспори, які боролися за безвіз ще до того, як ви стали президентом України".

Як Зеленський відреагував на перші результати другого туру виборів  

Після оголошення результатів екзит-полів, які вказують на його перемогу, кандидат у президенти України Володимир Зеленський подякував родині і пообіцяв усім, що ніколи не підведе.

 "Ми зробили це разом", - сказав він і подякував своїм батькам, дружині та батькам дружини. Дякуючи дружині, він пожартував: "Якби вона раніше почула про мене все, що говорили, мабуть, вона не вийшла б за мене".

Також Зеленський подякував, зокрема, своїй команді, штабу, експертам, спостерігачам і "Кварталу-95".

Крім того, він подякував правоохоронцям за "чесну службу" і СБУ - за те, що вони його "тримали в тонусі". "Дякую усім нашим військовим і волонтерам за те, що ви бережете Україну", - сказав Зеленський і подякував також усім українцям, які його підтримали та усім українцям, які "зробили інший вибір".

"Я обіцяю, що ніколи не підведу вас усіх", - наголосив Зеленський.