Фініки: користь і шкода / Фото: depositphotos

Фініки - такі смачні і такі корисні плоди. Не дарма в арабських країнах їх досі називають "хліб пустелі". Фініки можна з легкістю використовувати в кулінарії, додавати їх в десерти, робити закуски або просто ласувати, запиваючи молоком. Але крім іншого фініки також корисні для нашого організму. Їх плюс в тому, що вони чудово зберігають свої цілющі властивості у висушеному вигляді.

Читайте такожЛляна олія: чим корисна та як її вживати

Склад і калорійність фініків

Фініки складаються на дві третини з вуглеводів, в складі цих плодів майже немає води, 2,5% складають жири та близько 2% у складі фініків займають цінні білки. Вітамінно-мінеральний склад плодів фінікової пальми також багатий, в них міститься вітаміни А, В (В1, В2, В6), С, Е, К, мінерали: калій, кальцій, натрій, фосфор, марганець, мідь, селен, цинк, залізо, а також пектини та харчові волокна.

У 100 грамах фініків міститься в середньому 282 ккал.

Калорійність фініків / Фото: depositphotos

Корисні властивості фініків

  • допомога мозку при значних розумових навантаженнях
  • зміцнення імунітету
  • поліпшення мікрофлори кишківника і допомога при печії
  • угамування голоду
  • виведення паразитів з організму
  • усунення анемії
  • стимулювання діяльності серця
  • виведення мокротиння при кашлі
  • відновлення організму після антибактеріальній терапії
  • підвищення гемоглобіну
  • антистресовий ефект
  • поліпшення стану волосся і шкіри
  • виведення зайвого холестерину з організму

Сушені фініки сприяють зміцненню серцево-судинної системи, підвищують імунну систему організму, а також нормалізують кислотно-лужний баланс.

Вживання фініків допомагає швидше відновиться після важких хвороб, покращує самопочуття при анемії, очищає легені від мокроти.

Рекомендують вживати фініки для здоров'я при виснаженні, розумовій втомі, при недокрів'ї, при ураженні та запаленні дихальних шляхів, у тому числі при розладах нервової системи.

Приготовані з фініків різноманітні відвари, настої, порошки допомагають в лікуванні мігрені, анемії, раку і запорів.

Користь і шкода фініків / Фото: depositphotos

Шкода фініків

При всій користі фініків є певні групи людей, які мають обмежити їх вживання. До них належать пацієнти, які страждають на діабет, мають виразку шлунка, алергії та різні ниркові недуги. Нестерпність фруктози є абсолютним протипоказанням до їх вживання.

Можливі несприятливі наслідки при одночасному поїданні фініків і цитрусових. Також фініками не треба захоплюватися через підвищений вміст цукру. Щоденна норма – не більше 10 штук. А для людей, які мають ожиріння, цю дозу слід скоротити.

Після фініків залишається наліт на зубах, який може призвести до утворення карієсу. Тому після їх вживання необхідно обов'язково чистити зуби.

Чим корисні фініки / Фото: depositphotos

Фініки для схуднення

Існує думка, що за допомогою фініків можна схуднути. Однак це не зовсім так. Їх дійсно можна і навіть корисно вживати під час дієти. Але важливо пам'ятати про рівень калорійності.

Читайте такожХурма: користь та шкода "їжі богів"

Якщо ви хочете позбутися від зайвих кілограмів, то виберете відповідний раціон харчування. А в періоди, коли вам буде потрібне швидке насичення, вживайте невелику кількість фініків з молоком. Як правило, буває достатньо всього 3 штук для втамування голоду. Плюсом є і те, що ці сухофрукти забезпечують насичення на тривалий термін.

У фініках багато природного цукру, а саме глюкози й фруктози. Цей вид цукру не відкладається нам на стегна, а повністю переробляється в енергію і поживну цінність для працездатності організму.

Фініки можуть стати чудовим замінником цукру під час дієти для схуднення. Для цього потрібно фініки подрібнити та додавати в напої, каші, салати з фруктів.

Рослинні волокна, що містяться в фініках, допомагають зберегти відчуття ситості на тривалий період.