REUTERS

Медики підкреслюють, що краснуха є провідною причиною вроджених вад серед причин, яким можна запобігти за допомогою вакцин. Краснуха у вагітних жінок може призводити до загибелі плоду або до вроджених вад розвитку, таким як синдром вродженої краснухи.

Читайте такожВ Україні змінено стандарти діагностики кору та краснухи

Спеціального лікування краснухи немає, але хворобу можна попередити за допомогою вакцинації.

Відео дня

Краснуха є гострою, заразною вірусною інфекцією. Якщо у дітей і дорослих вірус краснухи зазвичай викликає незначне підвищення температури, висип, то інфікування жінки в період вагітності, особливо в першому триместрі, може привести до викидня, загибелі плоду, мертвонародження або вроджених вад розвитку у немовляти, відомим як синдром вродженої краснухи (СВК). У разі, якщо інфікування жінки вірусом краснухи відбувається на початку її вагітності, вірогідність того, що вона передасть вірус плоду, становить 90%. 

Вірус краснухи передається повітряно-крапельним шляхом при чханні або кашлі інфікованої людини. Людина є єдиним відомим носієм вірусу краснухи.

У дітей хвороба протікає, як правило, легко, з симптомами, що включають висип, незначно підвищену температуру (<39°C), блювоту і легкий кон'юнктивіт. Висип, що з'являється в 50-80% випадків, зазвичай спочатку виступає на обличчі та шиї, потім опускається нижче по тілу і триває 1-3 дні. Опухлі лімфатичні вузли за вухами і на шиї є найбільш характерною клінічною ознакою. У інфікованих дорослих людей, частіше у жінок, може розвиватися артрит з болями в суглобах, що триває зазвичай 3-10 днів.

Після інфікування вірус поширюється в організмі людини протягом 5-7 днів. Симптоми зазвичай з'являються через 2-3 тижні після експозиції. Найбільш інфекційний період настає зазвичай через 1-5 днів після появи висипки.