Гіпертонію діагностують у кожного п`ятого. Зокрема, в Україні зараз хворіють понад 30% дорослих. Це — 12 мільйонів людей. Найчастіше від гіпертонії страждають люди 30-50 років. Саме в цей час варто задуматися про профілактику недуг, які викликає високий тиск. Про це у коментарі кореспонденту Gazeta.ua столичний кардіолог Олена Гаврилюк.

Частіше рухайтеся. Гіпертонію у молодому віці провокує малорухливий спосіб життя. Частіше рухайтеся. А регулярні фізичні навантаження покращують еластичність стінок судин. А регулярні фізичні навантаження покращують еластичність стінок судин, знижують зайву вагу, зменшують кількість цукру у крові. Також знижують тиск на 5-10 мм ртутного стовпчика. Але краще займатись потроху — 30 хвилин щодня, поступово збільшуючи навантаження.

Зменшіть кількість солі у їжі. Вона затримує в організмі рідину, тому викликає набряки м`яких тканин. Від цього дуже страждають судини. Харчової солі треба споживати не більше чайної ложки на добу. Варто обмежити споживання продуктів, що містять багато солі — сири, консерви, майонез, ковбаси. Сіль у салатах варто замінити приправами, часником.

Відео дня

Уникайте стресів. Змініть своє ставлення до проблем, адже більшість із них не варті ваших переживань. Гормон стресу адреналін примушує серце битися частіше, перекачуючи великий об`єм крові. Якщо стрес триває довгий час, таке навантаження зношує судини і зависокий тиск стає хронічним.

Позбавтесь зайвої ваги. Через неї порушується жировий обмін клітин організму, судини втрачають еластичність. Усього при кількох кілограмах зайвої ваги ризик гіпертонії збільшується у 6 разів, а зайві 500 грамів підвищують тиск у середньому на одну одиницю. Їжу треба розподіляти на невеликі порції. Вершкове масло, сири, ковбаси і сало варто замінити овочами та фруктами, нежирною рибою або курятиною. Корисні продукти, багаті на клітковину — коричневий рис, хліб із висівками, вівсянка.

Киньте курити, не вживайте алкоголь. Щоденне пиття будь-якого алкоголю збільшує тиск на 5-6 мм ртутного стовпчика. А компоненти тютюнового диму, потрапляючи у кров, викликають спазм судин. У людей , які палять, посилюється кисневе голодування мозку. Максимум, що можна собі дозволити — 60 міліграмів міцного алкоголю або 200 грамів сухого вина на тиждень.

gazeta.ua