Змішування вакцин від COVID-19: пояснення лікаря / фото УНІАН

Взаємозаміна, або змішування вакцин проти коронавірусу (коли перша доза робиться однією вакциною, а друга – іншою) теоретично можлива за певних умов. Щоб українці могли скористатися цією функцією, потрібно не лише рішення МОЗ, а й технічні зміни в електронній системі охорони здоров’я Helsi.

Як розповів в ефірі телеканалу OBOZREVATEL лікар-інфекціоніст Віктор Петров, необхідно зважати й на тип обох вакцин.

"Ізраїль, Угорщина, Словенія, інші європейські країни продемонстрували, що можна вакцинуватися, наприклад, Pfizer або Moderna, або іншими вакцинами, які є мРНК-овими, щоб набути хорошого імунітету. Тому взаємозаміна можлива", – зауважив медик.

Відео дня

Читайте такожВ Україні дозволили комбінувати вакцини проти коронавірусу, але не всі

Водночас він наголосив, що наразі в Україні така функція недоступна навіть із суто технічних причин.

"Для того, щоб це стало можливим в Україні, нам необхідно змінити опціонал електронної системи охорони здоров’я Helsi", - зазначив лікар.

"В Україні доступні варіанти виконання щеплення тільки однотипною вакциною. Наразі лікар не зможе вам внести іншу вакцину, ніж ту, яка була введена вам уперше, і згенерувати вам сертифікат. Тому є суто технічне питання, яке треба терміново вирішити, щоб можна було зробити взаємозаміну вакцини", – пояснив Петров.

До того ж він закликав українців не зважати на фейкові повідомлення про небезпеку тієї чи іншої вакцини та робити щеплення будь-яким доступним варіантом, оскільки всі вони захищають від тяжкого перебігу захворювання.

Вакцинація проти коронавірусу в Україні: що відомо

Від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 2 млн 667 тис. 521 людей, з них повністю імунізовані та отримали дві дози вакцини – 1 млн 431 тис. 127 осіб

Довідка УНІАН. Кампанія з вакцинації в Україні розпочалася 24 лютого.

Наразі щеплення роблять вакциною CoviShield (AstraZeneca), виробленою за ліцензією в Індії в Інституті сироватки крові (Serum Institute); CoronaVac, розробленою китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech; вакциною Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech; вакциною AstraZeneca-SKBio, що виробляється в Південній Кореї.