Як зрозуміти, що болить підшлункова / фото ua.depositphotos.com

Перші симптоми захворювання підшлункової залози у кожної людини проявляються індивідуально. Але є й загальні ознаки.

Лікарі зазначають, що у гострої та хронічної форм панкреатиту перші симптоми розрізняються.

Читайте такожЯк харчуватися при панкреатиті

Відео дня

Для гострого панкреатиту характерний різкий прояв оперізувального больового синдрому, кашкоподібного випорожнення, блювоти і нудоти.

Хронічний панкреатит дає про себе знати регулярними запорами, що супроводжуються здуттям живота. Якщо не звертати уваги на такі порушення, то з часом вони призведуть до закупорки і застою, в тому числі будуть вражені протоки жовчовивідних шляхів і безпосередньо підшлункова залоза. Зазвичай подібні зміни відбуваються при відсутності регулярних фізичних навантажень.

Надалі хвороба починає прогресувати. З'являється нетравлення шлунка, після вживання їжі людина відчуває важкість у шлунку, а через деякий час з'являються болі в зоні шлунку. Болі не сильні, але вельми неприємні.

Види гострого панкреатиту

  • набряковий, або інтерстиціальний, — у вигляді сильного набряку залози, триває три–сім днів, а залишкові зміни в залозі проходять через 10-14 днів. Це відносно легка форма хвороби;
  • стерильний панкреонекроз — у залозі з'являються ділянки відмерлих клітин, але без участі інфекції;
  • інфікований панкреонекроз — набагато більш небезпечний стан. Характеризується розмноженням і проникненням мікроорганізмів з заочеревинного простору в тканини, що оточують підшлункову залозу. У кров потрапляють токсини з вогнищ некрозу. Підвищується температура, може розвинутися легенева або ниркова недостатність, тромбози або кровотечі, флегмона або сепсис. Нині інфікування вогнищ панкреатичної деструкції вважається основним чинником, що призводить до високої летальності при гострому панкреатиті. Понад 80% хворих з панкреонекрозом такого типу помирають внаслідок інфекційних ускладнень.

Зазвичай симптоми будь-яких уражень підшлункової залози тотожні. Як правило, це диспепсичні розлади функцій і больові синдроми.

Варто підкреслити, що підшлункова залоза розташована досить близько до інших життєво важливих органів: шлунку, печінки, серця, нирок і селезінки. Тому її розлади можуть чинити негативний вплив і на них. Часто захворювання підшлункової залози розвиваються стрімко, а його наслідки плачевні. Тому за станом даного органу потрібно стежити.

Де знаходиться підшлункова / фото ua.depositphotos.com

Симптоми розладу функцій підшлункової залози

  • - сильні болі в підреберній зоні і зі спини;
  • - болі з'являються після вживання гострої, смаженої, жирної їжі або вживання алкоголю;
  • - зниження апетиту;
  • - часом з'являється підвищена температура;
  • - пацієнт може скаржитися на болі в серці, в той час як ЕКГ дає позитивний результат;
  • - у моменти загострень хворий відчуває нудоту і блювоту, яка не приносить йому полегшення;
  • - порушується випорожнення (можуть з'являтися як запори, так і діарея).

Читайте такожПро смачну, але шкідливу їжу

Якщо при хронічній формі захворювання симптоми наростають повільно, то при гострій формі захворювання розвивається стрімко. Вже через кілька годин сильні болі не дадуть хворому можливості навіть лежати спокійно.

Однак дані симптоми необов'язково свідчать про хворобу підшлункової залози, бо вони спостерігаються і в багатьох інших випадках. Тому при їх появі необхідно пройти ретельне обстеження у лікаря.