Львівські лікарі повернули дівчинці здатність нормально їсти / фото Перше медичне об'єднання Львова

Львівські лікарі врятували дівчинку, яка 6 років не могла їсти через те, що в неї був обпечений мийним засобом стравохід.

Хірурги провели рідкісне оперативне втручання і замінили уражений орган дитини фрагментом її власної товстої кишки. Таким чином вони повернули їй здатність нормально харчуватися, пише Перше медичне об'єднання Львова у соцмережі.

Пацієнтка - 8-річна Діанка з Тернополя. Коли їй було 11 місяців, вона випила рідину для миття посуду. "Мама Діани одразу ж викликала швидку. У лікарні крихітці промили шлунково-кишковий тракт та з’ясували, що рідина встигла обпекти слизову оболонку стравоходу. Майже місяць дівчинці лікували наслідки опіку. І все начебто обійшлося. Однак потім у Діани почалися проблеми: надмірне слиновиділення та труднощі з ковтанням їжі", - поділились подробицями лікарі.

Відео дня
фото Перше медичне об'єднання Львова

Медики встановили діагноз: післяопіковий рубцевий стеноз стравоходу. Тобто м’язи перетворилися на рубець, що стиснув стравохід і їжа вже не могла проходити по ньому.

"Роками Діанка постійно приїжджала до лікарні на бужування. Це така процедура, під час якої дитині під наркозом вводять спеціальний балончик, який під тиском розширює стравохід. Однак з часом процедура перестала бути ефективною. Її доводилось виконувати все частіше і частіше. А дитина могла їсти тільки рідке", - розповіли фахівці.

За порятунком мама дівчинки звернулася до львівських спеціалістів Лікарні Святого Миколая. На момент хірургічного втручання діаметр стравоходу дитини звузився до критичного розміру - одного міліметру. У той час як норма становить 1,5 см. Як підкреслили фахівці, зволікання з операцією могло призвести до того, що дитина не могла б вже не те що споживати рідку їжу, а навіть - пити. 

"Ми вирішили виконати пацієнтці загрудинну товстокишкову пластику стравоходу. Тобто стравохід дитини ми замінили частинкою її власного товстого кишківника. Ми взяли фрагмент довжиною 26 см, провели транспозицію за грудину, пришили його зверху - до горла, а знизу - до шлунку. Тобто зараз їжа потрапляє до шлунку Діани через пересаджену частинку кишки, яка тепер виконує функцію стравоходу", - розповіли деталі хірурги. 

Вони додали, що операція тривала 4,5 години. Зараз дівчинка одужує і починає вживати тверду їжу.

Львівські медики: новини

Раніше львівські медики провели пластично-реконструктивну операцію руки жінці із невивченою генетичною патологією, опису якої немає у жодному науковому джерелі. Пацієнтці, яка приїхала з Миколаївського району – 36 років. Усе життя від народження її нігтьові фаланги були округлими та збільшеними, а розвиток сухожилків-розгиначів – порушений. Пальці жінки не розгиналися, а кисть навпаки – увесь час була напівзігнута. Як розповіла пацієнтка медикам, у повсякденному житті ця патологія не заважала їй, але вона відчувала постійний дискомфорт.

Вас також можуть зацікавити новини: