Дедалі більше українок стають жертвами окупантів / фото ua.depositphotos.com

Російські окупанти, окрім вбивст і руйнувань, несуть на територію України і інші злочини проти мирного населення, зокрема, і частішають випадки зґвалтувань.

Психологи дали кілька порад, як пережити зґвалтування, йдеться в телеграм-каналі "Психологічна підтримка".

"Зґвалтування – це злочин. Винен завжди гвалтівник, і ніколи – потерпілі. Це перше, що потрібно запам’ятати", – наголошують експерти.

Відео дня

Що робити, якщо вас зґвалтували

  • Подбайте про себе найкращим чином. Першочергово – зверніться по медичну допомогу за можливості. Одразу після – зверніться до поліції та напишіть заяву, якщо готові. Ви ні в чому не винні, тому вам не має бути соромно. Кривдник повинен бути покараний. І обов’язково зверніться за психологічною допомогою.
  • Це не ваша провина. Іноді насильник намагається проявити ще більшу владу, змушуючи людину, яка була зґвалтована, відчувати, що це насправді його або її вина. Насильник може говорити щось на кшталт: "Ти сама просила про це" або "Ти ж хотів цього". Це ще один спосіб для насильника контролювати ситуацію. Але правда в тому, що ваш одяг, слова чи поведінка ніколи не є виправданням для зґвалтування.
  • Робота з почуттями. Зґвалтування – це не тільки фізичне насильство, а й емоційна травма.  Правильна увага до емоцій, турбота та підтримка можуть допомогти людині розпочати процес відновлення та уникнути психологічних проблем у майбутньому.
  • Потерпіла від насилля може відчувати різні емоції: злість, приниження, страх, заціпеніння і спантеличення. Також нормальною реакцією є відчуття сорому та збентеження. 
  • Деякі люди віддаляються від друзів та родини. Інші, навпаки, не хочуть бути одні. Хтось впадає в депресію, відчуває тривогу й хвилювання.  Часом почуття, пов'язані зі зґвалтуванням, можуть проявлятися фізично, наприклад, проблемами зі сном або харчуванням.
  • Може бути важко сконцентруватися на роботі або брати участь в повсякденних справах. Іноді може здатися, що ви ніколи не подолаєте травму зґвалтування. Кращий спосіб пропрацювати ці емоції – з професійною допомогою. 
  • Розмова про зґвалтування в безпечному середовищі з підтримкою фахівця – кращий спосіб забезпечити одужання. Це зрештою допоможе зменшити нічні кошмари та раптові спогади. Також може допомогти уникнути потенційно шкідливої поведінки та емоцій, зокрема – важкої депресії або бажання самотравмуватися.
  • Кожен, хто пережив зґвалтування, працює з емоціями по-різному. Деякі люди відчувають себе найбільш комфортно, розмовляючи віч-на-віч з терапевтом. Інші вважають, що краще долучитися до групи підтримки, де вони зможуть спілкуватися з іншими потерпілими. Це допомагає їм почуватися краще, повернути силу й рухатися далі.

"Якщо ви зазнали сексуального насилля – не мовчіть! Ваше життя й здоров’я – ваша найбільша цінність. І ніхто не вправі посягати на них. Зверніться за допомогою", – закликають психологи.

Як пережити зґвалтування / фото t.me/psy_support

Куди звертатися по допомогу, якщо вас зґвалтували

  • Щоб отримати безкоштовну конфіденційну допомогу психолога або психотерапевта, потрібно лише коротко описати свій запит і залишити заявку на сайті tellme.com.ua 
  • Якщо ви перебуваєте на тимчасово окупованій території й не маєте змоги звернутися до поліції, повідомте про злочин в Офіс Генерального прокурора. Телефон 096 755 02 40 (Viber, WhatsApp, Telegram, Signal), електронна пошта conflict2022.ua@gmail.com (зазначте свої ПІБ і засоби зв’язку).

Як повідомляв УНІАН, раніше генеральний прокурор Ірина Венедиктова розповіла про першу підозру російському окупанту за зґвалтування жінки в Київській області. Пізніше жертва російського командира Михайла Романова, якій вдалося втекти від окупантів, розповіла про пережитий жах.

Ще один гучний випадок трапився у Маріуполі, де російські окупанти кілька днів ґвалтували жінку на очах у її 6-річного сина. Від отриманих травм жінка померла.