Вчені назвали три основні причини, чому жінки живуть довше чоловіків \ УНІАН

Практично у всіх країнах світу жінки живуть довше, ніж чоловіки. Середня тривалість життя жінок - 74 роки та 2 місяці, чоловіків - 69 років і 8 місяців.

Читайте такожЖурнал Science назвав головні наукові відкриття і провали року

Вчені назвали три основні причини, чому жінки живуть довше чоловіків, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

1. Гени

Схоже, чоловіки виявляються в більш уразливому становищі вже просто за фактом народження чоловіком. "Ембріони чоловічої статі частіше гинуть, ніж жіночі", - говорить професор Давид Джемс з Університетського коледжу Лондона. Одна з можливих причин цього ймовірно пов'язана з тією роллю, яку відіграють хромосоми, що визначають стать людини.

Стать у людини визначається парою статевих хромосом: у жінок - ХХ, у чоловіків - XY.

Хромосоми містять гени. Важливо, що X-хромосоми значно більші і містять більше генів, які допомагають людині вижити. У Y-хромосом менше генів. X-хромосома несе безліч життєво важливих генів, тому виникнення проблем в X-хромосомі для чоловіків має набагато більш сумні наслідки, ніж для жінок, у яких є "запасна" X-хромосома.

"Якщо у вас є генетична мутація в X-хромосомі і при цьому ви жінка, то у вас є цей додатковий резерв. Але якщо ви чоловік, то у вас цього резерву немає", - говорить Давид Джемс.

"Хлопчики на 20-30% частіше гинуть на пізніх термінах вагітності. Також хлопчики на 14% більше схильні народжуватися передчасно. Хлопчики, як правило, крупніші і тому більш схильні до травм при пологах", - каже Лорна Харріс з Університету Ексетера.

2. Гормони

У підлітковий період в організмі у хлопчиків і дівчаток відбуваються серйозні гормональні зміни.

Чоловічий гормон - тестостерон - впливає на розвиток кісткової і м'язової тканини і робить чоловіка більшим і сильнішим у порівнянні з жінкою. Також цей гормон відповідає за інші чоловічі характеристики - наприклад, низький голос або волосся на грудях.

Рівень смертності серед чоловіків зростає одночасно зі зростанням рівня тестостерону в пізньопідлітковому віці. Експерти пояснюють такий взаємозв'язок тим, що приблизно в цьому віці зростаючий рівень тестостерону штовхає чоловіків на різні ризиковані дії накшталт бійок, водіння мотоцикла або машини на високій швидкості, пошуку гострих відчуттів, а крім того чоловіки більш схильні до суїциду.

Кілька років тому вчений з Південної Кореї Хан Нам Пхар проаналізував записи імператорського двору династії Чосон (XIX століття). Він вивчив дані стосовно 81 євнуха, які були кастровані ще до досягнення статевої зрілості.

Учений виявив, що євнухи жили приблизно до 70 років, тоді як інші чоловіки імператорського двору доживали в середньому лише до 50 років.

Троє євнухів зуміли навіть перейти на 100-річний рубіж.

Хоча і не всі дослідження євнухів продемонстрували настільки ж явні результати, відомо, що в середньому чоловіки (а також тварини), позбавлені яєчок, живуть довше за своїх родичів, які не піддалися кастрації.

Але справа не тільки в чоловічому гормоні.

Як виявилося, жіночий статевий гормон - естроген - виступає своєрідним "антиоксидантом", який вимиває шкідливі речовини, що негативно впливають на процеси в клітинах організму.

Експеримент, проведений на самках тварин, продемонстрував результати, протилежні чоловічим особинам: ті з них, хто не був стерилізований (тобто в їхньому організмі вироблявся естроген), жили помітно довше, ніж самки, що пройшли стерилізацію.

Дослідження, проведені в 2005 році вченими в Іспанії, показали, що естроген підвищує активність генів, пов'язаних з довголіттям, в тому числі і тих, що відносяться до вироблення антиоксидантних ферментів.

Естроген також сприяє виведенню з організму шкідливого холестерину, що може забезпечувати певний захист від серцевих захворювань.

3. Рід занять і спосіб життя

На територіях, охоплених війнами або збройними конфліктами, середня тривалість життя чоловіків різко скорочується, оскільки під час таких подій гинуть головним чином чоловіки у досить молодому віці.

В той же час тривалість життя жінок виявляється значно менша в регіонах зі слабо розвинутою системою охорони здоров'я, де чимало жінок помирає під час пологів.

Є такі регіони, де різниця між тривалістю життя жінок і чоловіків дуже велика. Частково це можна пояснити тим, що чоловіки більш схильні до куріння, переїдання і вживання алкоголю і наркотиків, що різко скорочує їхню очікувану тривалість життя.

Однак, хоча жінки і живуть довше, але за своє життя, особливо в похилому віці, вони переносять більше хвороб, ніж чоловіки. Жінки у віці від 16 до 60 років в будь-яких країнах в середньому частіше звертаються за лікарською допомогою порівняно з чоловіками в цьому ж віці.

Стівен Н. Остад і Кетлін Фішер з Університету Алабами в своєму дослідженні відзначають, що жінки в західних країнах частіше відвідують лікарів, приймають більше ліків, більше днів відсутні на роботі з причини хвороби і проводять більше днів в лікарняній палаті, ніж чоловіки.

У багатьох країнах, як на сході, так і на заході, жінки в літньому віці мають значно більш обмежені фізичні можливості, ніж їхні однолітки-чоловіки, відзначають вчені.

Крім цього, останні дослідження свідчать про те, що різниця в тривалості життя чоловіків і жінок у найближчі десятиліття буде скорочуватися. Дослідження, проведене в Імперському коледжі Лондона, показує, що в Британії різниця між тривалістю життя чоловіків і жінок до 2030 року складе лише один рік і дев'ять місяців.

Дослідження, проведене соціологом Леслі Мейх'ю з бізнес-школи імені Джона Каса, передбачає, що різниця між тривалістю життя чоловіків і жінок повністю зітреться вже до 2032 року.

"Зниження споживання тютюну та алкоголю позитивно позначиться переважно на тривалості життя чоловіків, які значно частіше страждають від алкогольної і тютюнової залежності, ніж жінки. Також ми досягли великих успіхів у боротьбі з захворюваннями серця, від яких страждають знову-таки в основному чоловіки", - говорить Леслі Мейх'ю.

Також у багатьох країнах скорочується смертність при ДТП, що додає ще кілька років до тривалості життя чоловіків.