Поліція затримала ще 40 активістів / фото facebook.com/Сергій Мазур

У Києві біля відділення поліцейські застосували силу проти активістів.

Раніше на Контрактовій площі під час зустрічі кандидата у президенти від партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко з виборцями, затримали членів націоналістичної організації «С14», які прийшли на зустріч з плакатами «Хто замовив Катю Гандзюк?». Усіх активістів доправили у Подільське районне відділення поліції.

Як повідомляється на сторінці активістів у Facebook, вони хотіли запитати у Юлії Тимошенко, коли вона ініціює звільнення голови Херсонської облради Владислава Мангера, який входить у партію «Батьківщина» і якого батько Гандзюк назвав причетним до вбивства.

Відео дня

При цьому, біля відділення поліцейські застосували силу проти активістів.

«Правоохоронці побили активістів, яких раніше забрали без всяких причин у відділок, і друзів, які прийшли за ними. Також поліція застосувала газ», — зазначили вони в соцмережі.

Активісти зазначили, що затриманих відпустили, але забрали їх особисті речі.

«Хлопці вимагали повернути їм речі, правоохоронці застосували газ. На затримання приїхала поліція спецпризначення (колишній «беркут»), застосовували силу. Є травмовані», — йдеться в повідомленні.

Активісти збираються вимагати пояснень у Авакова.

"Спершу десяток наших хлопців затримали по дорозі на акцію "Хто замовив Катю Гандзюк?" через перевірку на "орієнтування в розшуку". Потім випустили. Без жодного пояснення. Але після вимоги повернути вкрадені речі - газ, кийки, ще тридцять побитих і запакованих. Зараз я з своїми побратимами на Хорива, 20. Підтягуйтесь. Тут твориться дружба ЮВТ і Арсена, яким заважають наші питання. Ще сьогодні о 19:00 збір на Контрактовій площі. Поїдемо до Авакова", - написав координатор С14 Сергій Мазур у Facebook.

У поліції повідомили, що на Контрактовій площі виявили групу осіб з зеленкою, газовими балончиками та ножами».

«Молоді люди були з прикритими обличчями. Їх доставили в управління поліції для встановлення анкетних даних та надання пояснень», — йдеться в повідомленні.

У відділення було доставлено 10 осіб, але до них на підтримку прибула ще група молодих людей (від 15 до 30 осіб), після чого почалися сутички біля входу.

«Після того як усіх доставлених відпустили, їм на допомогу прибула група підтримки, яка влаштувала штовханину та застосувала газові балончики до правоохоронців. У результаті всіх активних учасників затримали, а це близько 40 осіб. Із ними проводять першочергові слідчі дії», - сказано у повідомленні.

Правоохоронці назвали сутичку «спробою штурму управління поліції». Для затримання активістів підключили загін спецпризначення. 

Також наголошується, що трьох поліцейських госпіталізували через отримані травми.

Слідчі розпочали три кримінальні провадження за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ч. 1 ст. 341 (Захоплення державних будівель) та ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України.

Як повідомив theБабелю юрист Масі Найем, поліція перевіряє відеозаписи з місця сутички, аби встановити винних.