Чоловік заявив, що підтримує українську незалежність та поважає кордони України / скріншот

Чернівецькі журналісти знайшли автора провокаційного аматорського відео, в якому Румунія нібито захоплює території частини Чернівецької та Одеської областей після початку широкомасштабної війни Росії проти України у 2022 році.

Як повідомляє чернівецький телеканал UA:Буковина на своїй Facebook-сторінці, автором відео виявився громадянин Румунії Дан Іонеску, який проживає в Бухаресті. У коментарі журналістам він зазначив, що вказаний ролик є частиною його фентезі-книги «про альтернативні часи».

Як повідомили кореспонденту УНІАН журналісти телеканалу, вони сьогодні провели розмову з автором відеоролика за допомогою Skype.

Відео дня

«Він надіслав нам елементи відео, які використав у ролику, та підтвердив, що це він його змонтував. Дан Іонеску каже, що відео є частиною його фентезі-книги про альтернативні часи», – повідомляють журналісти.

Водночас, за словами журналістів, чоловік заявив, що підтримує українську незалежність та поважає кордони України.

«Також Дан Іонеску сказав, що написав у «Фейсбуці» Анатолію Матіосу і пояснив, що це відео про альтернативну часову лінію. Водночас прес-секретарка ГПУ Лариса Сарган відповіла нам, що фейсбук-месенджер Анатолія Матіоса наразі заблокований», – повідомляє у своєму дописі телеканал.

Як повідомляв УНІАН, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос збирає нараду через відео про нібито напад Румунії на частину Чернівецької та Одеської областей. Посадовець також зазначив, що внесе до Єдиного реєстру досудових розслідувань дані про підготовку до «вчинення особливо тяжких злочинів, що посягають на територіальну цілісність української держави».

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо-переміщених осіб Георгій Тука в ефірі телеканалу «Прямий» заявив, що автором відеоролика є вихідці з Російської Федерації.