Процес фіксації побиття ув’язнених триває / фото: flickr.com/Jérémy LARROQUE

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Кіровоградській області Олег Кошовий заявив, що під час нещодавнього бунту у слідчому ізоляторі Кропивницького кількість постраждалих виявилася значно більшою.

Як повідомив Кошовий кореспонденту УНІАН, станом на 26 грудня, зафіксували 78 осіб, які зазнали тілесних ушкоджень.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про 25 постраждалих.

Відео дня

За словами Кошового, кількість постраждалих може зрости, наразі продовжується планомірне обстеження ув’язнених, деякі постраждалі звертається по декілька разів і отримують допомогу.

«Процес фіксації побиття ув’язнених тривав і триває, це далеко не завжди нові тілесні ушкодження, більшість випадків стосується подій 16-18 грудня, коли була спецоперація в СІЗО. Наразі є 98 звернень від 78 осіб. 25 особам, у яких були явні пошкодження, відразу надана допомога. У подальшому кількість постраждалих зростала у мірі обстеження медичним працівником», - сказав він.

Кошовий додав, що кілька днів тому було зафіксовано ще випадок застосування фізичної сили до в’язнів, який напряму не пов'язаний з бунтом і мав місце 23-24 грудня.

«В одній з камеру зафіксували, що до чотирьох осіб застосували фізичну силу. Цей інцидент задокументовано, ми викликали слідчо-оперативну групу. У чотирьох потерпілих є садни від кийків в області спини, попереку та ніг. За цим фактом триватиме досудове розслідування», – зазначив Кошовий.

Він підкреслив, що наразі ситуація у СІЗО контрольована. У прес-службі прокуратури в Кіровоградській області повідомили, що відкрито кримінальне провадження за фактом перевищення влади та службових повноважень під час обшукових заходів у СІЗО і в межах цього провадження перевірені факти побиття ув’язнених.

Як повідомляв УНІАН, 16 грудня у Кропивницькому слідчому ізоляторі ув'язнені вчинили бунт. Також один із них наніс тілесні ушкодження штатному психологу. Регіональний представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Кіровоградській області Кошовий після поїздки до СІЗО заявив, що ситуація контролюється адміністрацією. Згодом стало відомо про 25 травмованих ув’язнених.

У зв’язку з бунтом в установі ввели особливий режим. Прокуратура Кіровоградської області відкрила кримінальне провадження за фактом службової недбалості з боку адміністрації Кропивницького СІЗО, що спричинила значні матеріальні збитки (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України). В рамках проведення заходів щодо підтримання правопорядку в Кропивницькому слідчому ізоляторі працівниками державно кримінально-виконавчої служби викрили схованку, у якій ув’язнені зберігали велику кількість заборонених предметів – більше 100 літрів горілки, пристрої для нанесення татуювань, 44 мобільних телефони, ключі від камерних дверей, біля 1,5 кг бурштину та пристрої для його обробки, а також пристрої для здійснення перекидів заборонених предметів, дріжджі та закваска для самогоноваріння, колюче-ріжучий та робочий інструмент, наркотичні засоби.