Український моряк Олександр Горяєв / фото: Фонд допомоги морякам «Ассоль»

У Перській затоці після конфлікту з російськими колегами з борту іноземного судна пропав український моряк.

Як повідомили УНІАН у благодійній організації «Фонд допомоги морякам «Ассоль» (Одеса), про зникнення громадянина України Олександра Горяєва, 1987 р.н., родичам повідомив представник крюїнгової компанії 13 лютого.

При цьому, за словами родичів, 2-й помічник капітана Горяєв пропав ще 8 лютого з борту судна «Вікторія» (Cargo ship, Прапор Belize, IMO 9065912), коли воно перебувало в нейтральних водах Перської затоки, на шляху до Ірану.

Відео дня

Як зазначається, 23 січня Горяєв розповів по телефону родичам про те, що у нього конфлікт з новими капітаном і старпомом - громадянами Росії з Ростова-на-Дону.

З його слів, вони недавно прибули на судно, замінивши попередніх капітана і старшого помічника, які списалися на берег.

«Сестра і дружина зниклого впевнені - справу про зникнення намагаються «зам'яти»: відсутність українського моряка колегами виявлено не о 16:30, як зазначено в повідомленні, розісланому сусіднім суднам, а набагато раніше», - повідомили в «Ассоль».

Як дізналися родичі, Горяєв був присутній на вечері і мав заступити на вахту. Коли колеги прийшли його будити, в каюті 2-го помічника капітана не виявилося. Як наголошується, у російських капітана і старпома були мотиви «не знайти українського моряка» - нібито для видимості судно зробило коло в районі передбачуваного місця зникнення і попрямувало в найближчий порт.

Тільки прийшовши в порт, вони повідомили, що з борту зник член екіпажу.

В організації наголошують, що Горяєв - третій український моряк, який зник з борту іноземного судна за 16 днів - з кінця січня до початку лютого.

Зокрема, 23 січня зник Денис Литвиненко, 1978 р.н., який перебував у рейсі на судні «Star Aquila» (IMO: 9594573), яке ходить під прапором Маршаллових островів. Судно було на відстані 12 морських миль «на якорі» поблизу міста Мобіл (штат Алабама, США).

24 січня з борту судна «GREEN ITALIA» (прапор Багами, IMO: 9045780) на переході з Еквадору до Панами зник Євген Масленников, 1983 р.н.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці січня в благодійній організації «Фонд допомоги морякам «Ассоль» (Одеса) заявили, що український моряк Євген Масленников пропав з іноземного судна «GREEN ITALIA» (прапор Багами), який прямував з Нігерії.

Судно виконувало рейс з порту LAGOS (Нігерія) в порт MOBILE (США).