Провокатор намагався розхитувати внутрішньополітичну обстановку в Хмельницькій області / фото СБУ

На Хмельниччині правоохоронці викрили прихильника проросійського блогера Анатолія Шарія у закликах до підтримки окупантів.

Як повідомляє Служба безпеки України, зловмисником виявився місцевий житель, який позиціонував себе як представник прокремлівського руху "народовладдя".

За даними слідства, він масово поширював в інтернеті агітацію на підтримку збройної агресії РФ проти України та виправдовував злочини російських окупантів.

Відео дня

Крім цього, чоловік закликав до фізичного знищення українських громадян та захоплення місцевих органів влади.

"Замість військово-цивільних адміністрацій регіону він пропонував сформувати підконтрольні Москві псевдодержавні установи. Для розгону деструктивного контенту агітатор створив десятки проросійських спільнот та сторінок у соцмережах. Як першоджерело для наповнення інтернет-ресурсів використовував YouTube-канал ворожого пропагандиста Шарія, якому Служба безпеки повідомила про підозру у державній зраді", - розповіли у відомстві.

Зазначається, що такими діями провокатор намагався розхитувати внутрішньополітичну обстановку в області і тим самим допомагав агресору у війні проти України.

У разі захоплення регіону він планував отримати від російських загарбників "посаду" в місцевій окупаційній адміністрації.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу або на захоплення державної влади); ч. 1 та ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками); ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Зловмиснику обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Затримання прихильників Шарія в Україні: деталі

У Дніпрі підпільний осередок забороненої в Україні прокремлівської "Партії Шарія" здійснював підготовку до заворушень у Дніпропетровській області. СБУ вдалося запобігти спробам розхитування внутрішньополітичної обстановки. Зловмисники готувались до проведення вуличних акцій на підтримку російських окупантів у разі наближення лінії фронту або захоплення регіону.