Яке церковне свято сьогодні, 29 березня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

29 березня за новим церковним календарем православні віряни згадують мученика Марка, єпископа Арефусійського. У народному календарі - Берещення. Розповідаємо про заборони та прикмети дня, що відзначають у церкві 29 березня за старим стилем.

29 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

Марк Арефусійський жив у Сирії. Це були часи правління імператора Юліана Відступника, який переслідував прихильників православ'я. Потрапив під гоніння і Марк - язичники пригадали, як він зруйнував язичницьке капище і побудував на цьому місці християнську церкву. Вони спробували схопити єпископа, але той поїхав із міста Арефусії. Сам імператор не втрутився в ситуацію, хоча завдячував єпископу життям - коли вбивали батьків Юліана, то Марк врятував майбутнього імператора.

Єпископ був у безпеці за межами міста, але в Арефусії стали катувати християн, які допомогли втекти Марку. Він не міг допустити цього і здався. Його також довго катували, змушуючи відмовитися від християнської віри, але єпископ непохитно переніс страждання, а мешканці, які це бачили, увірували в Христа і хрестилися. Тоді імператор вимушено відпустив святого - той дожив до самої старості. 

Відео дня

Свято 29 березня за старим стилем - день пам'яті мученика Савіна, священномученика Олександра.

Про що говорять прикмети на 29 березня

29 березня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 29 березня - свято Берещення. За старих часів цього дня шанували березу, і більшість прикмет пов'язана з нею:

  • багато соку в березі - будуть заморозки;
  • береза позеленіла - через тиждень буде дуже тепло і можна садити картоплю;
  • якщо цього дня грім - літо буде холодним;
  • гуси прилетіли - скоро буде тепло;
  • сильна злива цього дня - буде хороший урожай вівса.

29 березня збирають березовий сік.

Що можна робити 29 березня

У святого Марка просять духовних і фізичних сил у важкі часи, моляться про заступництво, зміцнення віри, захист від зла відомого і невідомого.

Як уже говорили, цього дня заведено вшановувати березу - за переказами, одного разу це дерево врятувало життя Богородиці та немовляти Ісуса під час негоди, тож до берези завжди ставилися дуже трепетно.

На Берещення добре зробити хоча б пару ковтків березового соку - для здоров'я та довголіття. Вагітним жінкам радять прикласти до берези долоні - це допоможе зміцнити дух і набратися сил перед пологами. У народі вірять, що якщо підійти до берези, обійняти її та загадати бажання, то воно збудеться.

Що не можна робити 29 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, злитися, лихословити, заздрити, ображатися й ображати будь-кого, відмовляти в допомозі. Триває Великий піст 2024 року, тим, хто постить, у цей день покладається сухоїдіння.

Цього дня заборонено рубати і пиляти дерева, а також розпалювати багаття - це вважається гріхом. За народними прикметами не слід прати, шити, займатися рукоділлям.

29 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іван, Кирило, Марк, Михайло, Пилип.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: