Кожемякін заявляє, що посли США і ЄС, а також місія МВФ просять відкласти розгляд законопроектів / фото УНІАН

Голова Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожемякін заявляє, що посли США і ЄС, а також місія МВФ просять відкласти розгляд законопроектів щодо незаконного збагачення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час Погоджувальної ради.

Читайте такожG7 і Світовий банк закликали Україну повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

Відео дня

Говорячи про законопроекти, які стосуються статті 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення), Кожемякін зазначив: "Посол США, місія МВФ, посол Євросоюзу написали мені листа, сьогодні прийшов. Вони просять відкласти розгляд всіх проектів, тому що вони недосконалі. У тому числі й президентський".

Як повідомляв УНІАН, 13 березня Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відмовився розглядати законопроекти щодо введення відповідальності за незаконне збагачення.

Тоді Кожемякін повідомив, що лише до 4 із 6 законопроектів є висновки науково-експертного управління парламенту. Він також додав, що всі 6 законопроектів, в тому числі внесений президентом України (№ 10110), не включені парламентом до розгляду. Крім того, Кожемякін наголосив на необхідності висновків ще трьох комітетів парламенту щодо вказаних законопроектів, в тому числі щодо відповідності їх Конституції України.

Як відомо, без висновку комітету законопроекти, відповідно до регламенту ВР, не можуть вноситися на розгляд парламенту.

***26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, в якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення), що втратила чинність з дня ухвалення рішення. В обґрунтуванні свого рішення судді КС наголосили, що ця стаття Кримінального кодексу суперечить Конституції, де вказано, що усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь (ст. 62), і закріплено право особи не давати показів чи пояснень стосовно себе та своїх близьких (ст. 63), а також ст. 17 Кримінального процесуального кодексу, де зазначено, що ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи.

28 лютого у Верховній Раді було зареєстровано президентський проект закону (№ 10110) про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. За словами президента Петра Порошенка, в новому законопроекті стаття ККУ про незаконне збагачення виписана так, що «комар носа не підточить».

27 лютого у Національному антикорупційному бюро України заявили, що через рішення КС всі провадження щодо корупціонерів будуть закриті.