На квітневій сесії в 2014 році ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу \ УНІАН

Голова української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ)  Володимир Ар'єв заявляє, що будь-яким документом, який може бути ухвалений на весняній сесії ПАРЄ, прямо не передбачено повернення делегації Російської Федерації у сесійну залу Асамблеї.

Читайте такожНімеччина домагається зняття з Росії санкцій у Раді Європи - ЗМІ

Про це Ар'єв сказав в ефірі телеканалу "Прямий" під час включення зі Страсбурга (Франція), де відбувається сесія ПАРЄ. "Я хочу чітко підкреслити, що будь-який документ, який приймається на цій сесії, не передбачає прямого повернення російської делегації жодним чином", - наголосив Ар'єв.

Відео дня

При цьому він зауважив, що Російську Федерацію закликають виконати її обов'язки перед Радою Європи, зокрема, заплатити борги за членськими внесками.

Ар'єв додав, що у червні виповниться два роки, як Росія шантажує Асамблею фінансовим питанням.

"У червні цього року якраз буде термін, коли надходить момент, коли Рада Європи має розглянути питання можливого виключення Росії з Ради Європи, і тому її закликають виконати зобов'язання", - сказав він.

Своєю чергою, як зауважив Ар'єв, російська сторона вимагає від ПАРЄ змінити правила і процедури і, зокрема, виключити можливості запровадження санкцій проти національних делегацій.

"Жодна така пропозиція зараз не проходить", - заявив він.

Також Ар'єв сказав, що запропоновані представниками української делегації в ПАРЄ Оленою Сотник та Марією Іоновою поправки до доповіді «Роль і місія Парламентської асамблеї: головні виклики для майбутнього», підготовленої проросійським депутатом з Нідерландів Тіні Коксом, фактично нівелюють початкову ідею, яка була передбачена проектом доповіді для того, щоб зробити певний сигнал на підтримку вимог Росії.

"Наразі ситуація така, що по-перше, делегати-парламентарії не хочуть відмовлятися від своїх повноважень, як цього вимагає Росія, як це хоче зробити Комітет міністрів РЄ, і друге, найголовніше: ті поправки, які внесені, вони зроблять все, щоб Росія не отримала того, що вона хоче і того, що вона вимагає", - повідомив він.

Як повідомляв УНІАН, на квітневій сесії в 2014 році ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї через анексію Криму. З того часу РФ фактично бойкотує засідання Асамблеї та вимагає відновлення її прав у повному обсязі, а також відмовилась платити членські внески у Раду Європи.

З того часу РФ не припиняє спроб повернути свою делегацію в ПАРЄ.

Зокрема, 8 квітня 2019 року ПАРЄ ухвалила рішення про проведення термінових дебатів на тему: «Роль і місія Парламентської асамблеї: головні виклики для майбутнього», проти яких виступила українська делегація. Термінові дебати мають відбутися у середу, 10 квітня.

Також було підготовлено відповідний проект доповіді. Доповідь підготував нідерландський депутат Кокс, відомий своєю проросійською позицією. Цей проект доповіді буде винесений на голосування.