Петро Порошенко / REUTERS

Спеціальна антикорупційна прокуратура відкрила провадження за фактом злочинної діяльності службових осіб ПАТ "Центренерго" та Фонду державного майна України. Фігурантом справи, серед інших, є екс-президент України Петро Порошенко.

Як повідомили у САП, таке рішення було прийнято після допиту екс-нардепа Дмитра Крючкова, який також є фігурантом справи про оборудки в енергетиці.

Читайте такожМахінації в енергетиці: екс-нардеп Крючков заявляє про причетність до схем соратника Порошенка

У заяві зазначається, що службові особи та члени наглядової ради ПАТ "Центренерго", спільно з службовими особами Фонду держмайна та низкою службових осіб органів державної влади, використовуючи свої службові повноваження та статус, розподілили ключові посади в органах правління та наглядової ради ПАТ "Центренерго" з метою розкрадання коштів товариства, контрольний пакет акцій якого належить державі.

"Разом з тим, як стверджує заявник, спільні дії вказаної групи осіб координувалися народним депутатом України Кононенком І.В. та колишнім Президентом України", - йдеться у повідомленні.

Результатом злочинних дій є реалізація схеми заволодіння майном ПАТ "Центренерго" шляхом затвердження результатів конкурсу з приватизації належного державі пакету акцій товариства. 

Читайте такожОборудки в енергетиці: соратника президента Кононенка викликали на допит до НАБУ

"При цьому кошти в сумі понад 6 мільярдів гривень, що мали б бути отримані від такого відчуження, попередньо незаконно виведено з ПАТ "Центренерго" та конвертовано через підконтрольні суб’єкти господарювання упродовж 2016-2018 років", - зазначили у САП.

Досудове розслідування розпочато за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Як повідомляв УНІАН, 29 березня журналісти програми «Схеми. Корупція в деталях» заявили, що отримали записи телефонних розмов Крючкова - фігуранта розслідування, в якому стверджувалося, що близький соратник та бізнес-партнер президента Петра Порошенка Ігор Кононенко причетний до розкрадань коштів в енергетиці. З розслідування «Схем» не зрозуміло, як аудіозаписи потрапили до журналістів. За їхніми словами, на автентичність їх перевірили експерти у США, які довели високу ймовірність справжності голосів.