Законопроект щодо викривачів корупції містить низку прогресивних новел, які не декларативно, а реально захищатимуть та мотивуватимуть викривачів корупції.

Про це заявив експерт Фонду Інновацій та Розвитку (IDF) Україна, один із співавторів законопроектів щодо викривачів корупції Роман Жовнір, коментуючи внесення президентом України Володимиром Зеленським до Верховної Ради законопроекту (№1010) про внесення змін до закону про запобігання корупції щодо викривачів корупції.

За його словами, законопроект відповідає міжнародній практиці та враховує українські реалії захисту і мотивації людей, які хочуть повідомити про корупційне правопорушення. 

Відео дня

“Права викривача виникають з моменту повідомлення і включають право на безоплатну правову допомогу, відшкодування витрат на адвоката та судовий збір, психологічну допомогу, забезпечення безпеки собі та близьким особам, конфіденційність та анонімність з відповідальністю за їх порушення, інформацію про результати розгляду повідомлення та інші права”, - зазначив один зі співавторів проекту Роман Жовнір.

Що стосується винагороди, як найбільш обговорюваного питання в темі інституту викривачів, то законопроектом передбачено, що викривач, який повідомив про корупційний злочин, грошовий розмір предмета якого у 5 тисяч (на даний час - 10 035 000 грн) і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, має право на винагороду.

Розмір такої винагороди визначається судом у межах 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину. Розмір винагороди не може перевищувати 3 тисяч мінімальних заробітних плат (на даний момент - 12 519 000 грн.), установлених на час вчинення злочину.

За словами експерта, у випадках повідомлення декількома викривачами різної інформації про один і той самий корупційний злочин, у тому числі інформації, що доповнює відповідні факти, розмір винагороди розподіляється між такими викривачами з урахуванням важливості повідомленої ними інформації.

Нагадаємо, 29 серпня Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проект закону № 1010 про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції. Законопроект визначений президент як невідкладний. 

19 серпня в Офісі президента України під керівництвом заступника голови ОПУ Руслана Рябошапки відбулося обговорення представниками громадських організацій та міжнародними партнерами України у сфері боротьби з корупцією, напрацьованих змін до законодавства щодо викривачів корупції.

Співавтори законопроектів щодо викривачів є представники Інституту прикладних гуманітарних досліджень, Фонду Інновацій та розвитку (IDF), а також проекту USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні“ (SACCI).