Ілюстрація REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявляє, що всі країни-члени Альянсу засуджують агресивні дії Росії у Чорному морі.

Про це Столтенберг сказав на спільній прес-конференції з віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитром Кулебою в порту Одеси.

Читайте такожКулеба пояснив, чому Київ не буде повторно подавати заявку на ПДЧ в НАТО

Відео дня

"Усі члени НАТО чітко засуджують агресивні дії Росії у Чорному морі, коли були захоплені українські кораблі і моряки", - сказав Столтенберг.

Він нагадав, що цієї весни в Альянсі ухвалили рішення нарощувати зусилля, особливо з метою допомоги Україні у зміцненні її Військово-морських сил і морського потенціалу, а також з метою проведення спільних навчань, обміну інформації та аналізом ситуаційної обстановки.

Також він сказав, що йдеться про запрошення українських кадетів для проходження практичної підготовки на кораблях НАТО.

Столтенберг додав, що НАТО буде продовжувати стояти пліч-о-пліч з Україною.

Як повідомляв УНІАН, 4 квітня у Вашингтоні країни Альянсу погодили заходи з посилення безпеки у Чорноморському регіоні. Альянс продовжить надавати допомогу Україні та Грузії в підготовці Військово-морських сил та сил берегової охорони.

"Ми погодили пакет заходів, спрямованих на покращення нашої обізнаності із ситуацією і посилення нашої підтримки одночасно Грузії і України у таких напрямах, як підготовка Військово-морських сил і берегової охорони, візити у порти, навчання та обмін інформацією. Це зміцнюватиме нашу, вже тісну, співпрацю", - наголосив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Читайте такожКремль стежив "з великою увагою" за поїздкою Зеленського до Золотого і висуває нові умови

23 вересня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що в ході візиту Північноатлантичної ради НАТО в Україну має бути затверджено Чорноморський пакет для допомоги України.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на влучення по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша". 26 січня поранених українських моряків перевели із "Матроської тиші" до "Лефортово".