На думку нардепа, люди в Криму повинні відчувати, що Україна про них піклується / inforesist.org

Нардеп від «Слуги народу» Олександр Качура заявив, що Кабмін шукатиме технічний механізм постачання води до Криму, але відновлення водопостачання можливе лише після деокупації півострова.

Читайте такожШмигаль: Вода в Крим може постачатися лише для населення, але не для підприємствПро це він сказав журналістам в кулуарах парламенту, передає Цензор.НЕТ.

«Є дуже багато варіантів, як провести нам деокупацію Криму. І такі от маленькі кроки, щоб люди відчували, що про них дбає Україна, – вони нам дозволять надалі повернути цю територію під контроль», – сказав нардеп.

Відео дня

Качура переконаний, що такі кроки України не будуть причиною для скасування санкцій для Росії.

Згодом у депутата повідомили, що слова його були «вирвані з контексту», та виклали його позицію щодо цього питання. Зокрема, нардеп вважає, що:

«- Крим – це незаконно анексована Російською Федерацією територія Україну, яку ми маємо повернути під наш суверенітет;

- Ми, як влада, не відмовляємося від своїх громадян. Ні від тих, хто опинилися під окупацією в ОРДЛО, ні від тих, хто опинився в небезпеці в Ухані, ні тим більше від наших співвітчизників, які поруч з нами в Криму.

- Крим – це не лише курортні міста біля моря, не лише військові бази, а й посушливі землі півночі півострова, де живуть не російські офіцери, а наші громадяни, на яких Росії, яка згідно Міжнародного гуманітарного права відповідальна за все, що відбувається на окупованих територіях, просто начхати.

- А нам на них не начхати. Це наші люди, вони заручники, за яких ми боремося так само, як за тих, кого утримують на підвалах в ОРДЛО.

- Звичайно, неможливо пустити воду Кримським каналом і зробити так, щоб вона йшла лише нашим людям. Тому про відновлення водопостачання в Крим взагалі не йдеться.

- Але треба придумати, як дати воду лише нашим громадянам. Як це зробити  – цистернами, бочками, чи пляшками має придумати уряд. Саме про це говорив прем’єр-міністр Шмигаль і саме про це я говорив журналістам».

Як раніше повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр Денис Шмигаль підтримав ідею подачі води в окупований Крим: «Ми не можемо не давати воду українцям». Пізніше Шмигаль відкоригував свої слова про подачу води в окупований Крим: «Хотіли б, але не можемо до деокупації півострова».

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після окупації Криму Росією у 2014 році, постачання води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.