Наслідки стихійного лиха, що сталося 24-27 липня і спричинило багатомільйонні збитки як економіці Львівської області, так і тисячам приватних господарств краю, могли б бути набагато меншими, якби органи виконавчої влади та Кабінет міністрів України належним чином поставилися до проблеми захисту населених пунктів від повеней та паводків, інших природних лих.

Про це йдеться у Зверненні президії Львівської обласної ради до Кабінету міністрів України та Львівської обласної державної адміністрації щодо розробки державної та обласної Програм протипаводкових заходів, прийнятому президією Львівської облради 28 липня. Текст звернення є у розпорядженні УНІАН.

У зверненні, текст якого є у розпорядженні УНІАН, сказано, що “ось уже майже рік Кабмін України не може "погодити" Регіональної програми протипаводкових заходів щодо захисту населених пунктів та територій гірських районів Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей на 2008-2012 роки”.

Відео дня

За даними облради, “цей документ пройшов усі необхідні погодження на рівні органів місцевого самоврядування та виконавчої влади трьох областей і, на жаль, від грудня 2007 року "застряг" у владних столичних урядових кабінетах”.

Президія облради зазначає, що ще у 2006 році регіональними підрозділами Державного комітету України з водного господарства було розроблено унікальний проект "Створення ємностей для акумуляції паводкової води в заплаві р. Дністер". Його реалізація дала б змогу акумулювати до 170 млн. м3 паводкових вод і знизити рівень паводкової хвилі в басейні Дністра до 2-3 м. Орієнтовна загальна вартість цього проекту - 80 млн. грн. А це в десятки разів менше від збитків, які завдав удар стихії західним областям 24-27 липня ц.р., підкреслюється у зверненні.

У зв’язку з цим Президія Львівської обласної ради звертається до Кабінету міністрів України з проханням терміново розглянути та прийняти вищезгадані протипаводкові програми.

Також автори звернення доручили Львівській облдержадміністрації провести комплексну інвентаризацію територій, які потрапляють під можливий вплив повеней та паводків, і подати на розгляд обласної ради відповідну програму заходів щодо їх убезпечення.