Законопроект, яким пропонувалось прибрати з законодавства рядок про можливість застосування зброї проти порушників статуту (мова про опір чи загрозу командиру, застосування військовим насильства та дезертирство) "не призводячи до смерті військовослужбовця", після резонансу в суспільстві було відкликано з Верховної Ради. Річ у тім, що інколи законодавчі ініціативи, які пропонуються на розгляд парламенту, є не до кінця продуманими, з не до кінця виваженими правовими наслідками. Цей законопроект - саме той випадок.

Питання, яке мав вирішити проект - невиконання наказу у бойових умовах.

Автори законопроекту пропонували лише прибрати з тексту закону слова "при цьому не заподіяти смерті". Питання, яке мав вирішити проект - невиконання наказу у бойових умовах.

Відео дня

Тобто вся логіка законопроекту була спрямована на те, щоб у бойових умовах військові керівники могли ухвалювати рішення про застосування зброї, навіть якщо це може гіпотетично призвести до смерті військовослужбовця. На даний момент в статутах Збройних сил і так є положення, яке дозволяє командиру застосовувати зброю до військовослужбовця в бойових умовах, якщо останній не виконує наказ або порушує законодавство. При цьому - що важливо - щоб не спричинити шкоди життю військовослужбовця.

Застосувати зброю щодо підлеглих військові керівники не наважуються

Проте слід розуміти, що будь-яке застосування зброї в бойових умовах інколи може призводити до смерті. Зокрема сьогодні, коли широкомасштабна війна в Україні триває вже три місяці, в бойових умовах можливі випадки, коли  військовослужбовці відмовляються виконувати наказ або навіть погрожують зброєю своїм начальникам. Зрозуміло, що застосувати зброю щодо підлеглих військові керівники не наважуються, адже бачать у цьому дуже великі негативні наслідки: якщо, не дай Бог, військовому буде спричинена смерть, командир автоматично потрапляє в орбіту кримінального судочинства. 

Ризик стати фігурантом кримінального провадження фактично робить застосування зброї проти підлеглого нереальним, навіть якщо діяльність військовослужбовця-порушника несе загрозу життю усіх інших.

Тому, в результаті тривалої дискусії з приводу цього законопроекту, комітет підтримав рішення його рекомендувати до розгляду в залі. Проте законопроект став дуже резонансним. В суспільстві розпочалась дуже палка дискусія, що він, нібито, спрямований на надання права розстрілювати військовослужбовців без суду. 

Тож у нас відбулась дуже гостра внутрішньофракційна дискусія. Багато народних депутатів, в тому числі членів комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, отримали звернення від сімей військовослужбовців, правозахисних організацій та й самих військових… За результатом такого гострого обговорення стало очевидно, що законопроект не має жодних шансів на проходження в парламенті. А для того, щоб не було дискусій надалі, автори, які підписали проект, вирішили його взагалі відкликати

Межа, коли в принципі можна застосувати зброю, занадто тонка. Тож саме військові командири, а не депутати, мають вирішувати, як діяти в тому чи іншому випадку. 

Федір Веніславський, член комітету Верховної Ради з питань безпеки та оборони