5 листопада 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про олігархів / фото УНІАН

Для визнання особи олігархом не має значення громадянином якої країни вона є.

Про це повідомив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в ефірі інформаційного телемарафону 21 липня.

"Якщо людина діє на території нашої країни, законодавець каже, що не має значення громадянин якої він країни. Він може бути не громадянином країни, але визнаний у нас олігархом. Якщо він діє на території нашої країни та має ці три з чотирьох критеріїв, які записав наш законодавець. Громадянин іншої країни може бути зареєстрований у нас як олігарх, якщо він веде діяльність на території нашої країни",- зазначив Данілов.

Відео дня

Закон про олігархів:

 5 листопада 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну і політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Згідно із законом, Рада нацбезпеки та оборони за зверненнями Кабміну, Служби безпеки, Нацбанку, члена РНБО чи Антимонопольного комітету визначатиме, є людина олігархом чи ні.

Згідно із законом, олігархом вважається людина, яка одночасно відповідає мінімум трьом критеріям, а саме: бере участь у політичному житті; має значний вплив на ЗМІ; є кінцевим бенефіціарним власником підприємства чи компанії, яка є монополістом на ринку і протягом року утримує або посилює своє становище; володіє активами та суб’єктами господарювання, загальна вартість яких перевищує 2 млрд 270 млн грн.

Наприкінці червня 2022 року президент ввів у дію рішення РНБО щодо затвердження положення про Реєстр олігархів.

20 липня 2022 року секретар РНБО України Олексій Данилов заявив, що наразі під перевірку на відповідність критеріям, визначеним так званим "законом про олігархів", можуть потрапити понад 80 осіб.

21 липня в РНБО озвучили кількість критеріїв для визначення олігархів.

Вас також можуть зацікавити новини: