Клімкін заявляє, що Євросоюз одразу не буде призупиняти безвізовий режим / фото УНІАН

Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін заявляє, що Євросоюз одразу не буде призупиняти безвізовий режим, а подивиться, чи здатна українська влада запропонувати стратегію подолання негативних наслідків рішення Конституційного суду.

Про це він сказав у спілкуванні з кореспондентом УНІАН, коментуючи вплив на співпрацю з країнами Заходу рішення Конституційного суду про визнання неконституційними окремих положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

"Це може стати негативним шоком у наших відносинах з друзями і партнерами, і не тільки Євросоюзом, а негативний шок – це означає, що це питання буде повністю в негативному сенсі домінувати в нашому порядку денному відносин", - зауважив Клімкін.

Відео дня

За його словами, "ніхто одразу не буде призупиняти безвізовий режим, оскільки це означає карати усіх українців, а наші партнери розуміють природу цих рішень та їх мотиви".

Читайте також"Передчасна спекуляція": журналіст про призупинення безвізу для України через рішення КС

Як сказав Клімкін, у міжнародних партнерів України є свої важелі і вони їх будуть активно застосовувати.

"Вони стосуються не тільки фінансування. Для нас, для країни, яка знаходиться у стані війни з Росією, підтримка наших друзів є критично важливою. Ми не можемо ризикувати втратити її частину, не говорячи про підтримку як таку. Думаю, що Євросоюз буде діяти дуже послідовно і жорстко, але одночасно обережно і стратегічно. Він буде вимагати стратегію", - наголосив екс-міністр.

За його словами, партнери України чекатимуть від Києва стратегії з подолання наслідків рішень Конституційного суду, які спрямовані проти антикорупційної інфраструктури України.

"Наші партнери будуть дивитись, чи є у нас стратегія, якій можна буде політично довіряти і яка після цього рішення буде юридично досконалою, і чи здатні ми виконати цю стратегію, і чи є на це політична воля. Якщо це буде, то тоді питання призупинення безвізу не постане. Якщо вони цю стратегію протягом якогось часу не побачать і не будуть бачити бажання розробити та реалізувати цю стратегію, тоді ЄС може вдатись до останнього "китайського" чи євросоюзівського попередження і до таких заходів, які еквівалентні застосуванню своєрідної "ядерної зброї" (призупинення безвізу – УНІАН)", - переконаний він.

Читайте такожЗбільшує ризики призупинення безвізу: експерт розповів про наслідки рішення КСУ щодо антикорупційного законодавства

Клімкін повідомив, що спілкується з багатьма європейськими політиками і всі вони стверджують, що бачать саме тенденцію, спрямовану проти антикорупційної інфраструктури.

"Взагалі ефективне функціонування нашої антикорупційної інфраструктури – це маркер того, що ми здатні йти вперед в наших реформах", - наголосив він.

"За декілька днів вибори в США. Є реальний шанс у Демократичної партії, у Джо Байдена (стати президентом США – УНІАН), він багато разів казав, що антикорупційний порядок денний буде одним з його ключових пріоритетів. ЄС та можлива нова адміністрація США будуть дуже послідовно і жорстко працювати по цьому питанню", - заявив Клімкін.

Він висловив сподівання, що за результатами сьогоднішнього засідання РНБО всі українці побачать чіткий, зрозумілий стратегічний план із забезпечення функціонування антикорупційної інфраструктури, який має бути реалізований владою.

Читайте такожУ Кабміні зробили заяву про долю безвізу з Євросоюзом через скандальне рішення КСУ

Скандальне рішення КСУ: атака на антикорупційні органи

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення Нацагентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.