Фото: REUTERS

Рада не розглядатиме законопроект Максима Бужанського про державну мову в освітньому процесі восени.

Про це в коментарі Радіо Свобода повідомила заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

«Оскільки, до осені, він (проект закону Бужанського) втратить свою суть. Адже з першого вересня 2020 року російськомовні школи переходять на українську мову, тому цей закон не матиме сенсу і не буде виноситися на розгляд Верховної Ради», – заявила Кравчук.

Відео дня

Читайте такожСкандал у Раді: нардепи хочуть, щоб СБУ взялась за Волошина після його слів про відсутність суверенітету України

Кравчук вважає помилкою винесення на порядок денний цього законопроекту, зокрема тому що «шансів пройти у цього закону не було».

«Крім того, це перше читання. Навіть з точки зору регламенту і процедур він би не був прийнятий. Це зайвий раз виявився для наших опонентів з одного та з іншого боку подразнити суспільство. Ми, як комітет (з питань гуманітарної та інформаційної політики) рекомендували його відхилити», – нагадала депутатка.

Законопроектом № 2362 народного депутата Максима Бужанського передбачено виключити із законодавства норму про те, що представники національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і які розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року мовою своєї національної меншини, до 1 вересня 2023 року продовжують здобувати освіту мовою своєї національної меншини, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою.

Також законопроектом передбачено виключити норму, відповідно до якої з 1 вересня 2018 року національні меншини, мови яких не належать до офіційних мов Європейського Союзу, мають вивчати українську мову. Тобто законопроектом передбачено, що і після 1 вересня в українських школах може бути викладання російською мовою.

Законопроект викликав хвилю протестів з боку громадськості. Під Радою, зокрема, уже кілька днів поспіль тривають протести активістів та представників окремих політичних партій з вимогою не підтримувати законопроект нардепа зі "Слуги народу".  17 липня між правоохоронцями та протестувальниками відбулися сутички.