Полозов пояснив, як заколот Пригожина вплине на майбутнє Росії / фото УНІАН

Заколот ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, а також посилення репресій в Росії свідчать про ослаблення самої російської держави. Не виключено, що в РФ можуть початися процеси об’єднання народів, що спричинить нові заколоти, однак для цього має зʼявитися лідер, який володіє військовим потенціалом. 

"Росія втрачає свою монополію на насильство й управління. І ті інтеграційні процеси, які неминуче присутні в Росії, зокрема ті, що стосуються Кавказького і Північнокавказького регіонів, будуть тільки посилюватися. Не варто скидати з рахунків Кадирова, який має також власну армію. І за великим рахунком, у якийсь критичний момент ніщо не заважає йому також здійснити подібний демарш. Тому, звичайно ж, те, що відбувається зараз, воно вплине і на ті процеси, які відбуватимуться в Росії надалі", – наголосив в ефірі телеканалу FREEДОМ російський адвокат Микола Полозов.

Водночас він зауважив, що якщо після дій Пригожина і відбудуться якісь кадрові перестановки, глобальних змін у Міністерстві оборони РФ не буде. За його словами, корупційна система відомства, з якої годуються сотні російських генералів, нікуди не подінеться.

Відео дня

"Заміна Шойгу на умовного Олексія Дюміна (губернатора Тульської області РФ) жодним чином позитивно не позначиться на боєздатності російської армії в умовах російсько-української війни", – додав він.

При цьому Полозов вважає, що пересічні росіяни не збираються брати учать у тих чи інших подіях, а просто спостерігають за тим, що відбувається. Для російського населення, на його думку, "вся ця історія більше кінематографічна".

"Це те, що показують по телевізору, що є у зведеннях новин. У Росії населення не має власної суб’єктності, не має власного голосу. І Пригожин показує, що суб’єктність у Росії набувається в нинішній ситуації тільки силою. Суб’єктність є у держави, у путінського режиму й у Пригожина, який володіє необхідною кількістю багнетів і техніки", – резюмував він.

Бунт Пригожина: основні події заколоту

Ввечері у пʼятницю, 23 червня, власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що позиції його найманців були атаковані російськими кадровими військами. Через це він оголосив, що йде "зупинити" міністра оборони РФ Шойгу.

У наступні кілька годин "вагнерівці" перетнули кордон у декількох місцях, де їх, за словами Пригожина, прикордонники зустріли без спротиву та з обіймами, та дійшли до Ростовської області. Вже ближче до ранку там почали лунати перші постріли, повідомлялося про збиті гвинтокрили російських військ

Вдень 24 червня найманці ПВК "Вагнер" дісталися до Московської області та вже пройшли певну її частину. Однак за 200 кілометрів від Москви Пригожин вирішив розвернути колону з військовою технікою. Це сталося після перемовин із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком, які узгодив президент РФ Володимир Путін.

За їх підсумками сторони досягли домовленостей: "вагнерівцям" гарантували безпеку, а Пригожин має поїхати до Білорусі. При цьому, за словами Пєскова, звинувачення проти Пригожина будуть зняті, а справу закриють. 

Також російські медіа пишуть, що Пригожин вимагав відправити у відставку міністра оборони Сергія Шойгу і главу Генштабу Валерія Герасимова. Є ймовірність, що Шойгу можуть зняти з посади

Крім того, російські ЗМІ повідомляють, що заколот Пригожина спричинив втрати для російської армії – вони складають від 13 до 20 військових. Офіційно російська влада жодних конкретних цифр не називала.

Вас також можуть зацікавити новини: