ПВК “Вагнер” “просідає” в Африці на тлі конфлікту з Міноборони РФ / фото ua.depositphotos.com

ПВК "Вагнера" стикається з проблемами на африканському театрі бойових дій через напруженість з Міноборони РФ, яка триває, пишуть аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) в новому звіті.

"12 вересня російське інсайдерське джерело заявило, що "важка логістика" змушує війська "Вагнера" в Африці "задовольнятися місцевими резервами", аби продовжувати операції після того, як повстанська коаліція Coordination of Azawad Movements (CMA) заявила, що захопила місто Бурем в області Гао, Малі. Російські джерела, у тому числі відомий пов’язаний з Кремлем "воєнкор", стверджували, що Міноборони Росії та Міністерство закордонних справ навмисно порушили матеріально-технічне забезпечення "Вагнера", не дозволивши використовувати російські авіабази в Сирії для посилення контингенту в Центральноафриканській Республіці (ЦАР). Ці звіти відповідають останнім спостереженням ISW", – йдеться в звіті. 

Російські джерела стверджують, що CMA скористалася дестабілізацією, частково підживленою напруженістю, спричиненою постійними зусиллями Міністерства оборони усунути ПВК "Вагнера". 

Відео дня

"Воєнкор" попередив, що інші збройні групи також можуть скористатися дестабілізацією, і що Міністерству оборони доведеться інвестувати ресурси в регіон, щоб уникнути погіршення репутації. Сили "Вагнера" в Африці, зокрема, проводять антитерористичні операції, але ці операції часто неефективні, і нинішнього контингенту, ймовірно, недостатньо для їх проведення у такому масштабі, який міг би стримувати нові чи ескалацію наявних конфліктів", – зазначають аналітики.

ПВК "Вагнера" після смерті Пригожина - що треба знати

Ввечері 23 серпня у Тверській області РФ впав літак, в якому перебували ватажки ПВК "Вагнера", зокрема, Дмитро Уткін та Євген Пригожин.

Після ліквідації очільників ПВК, як прогнозували західні аналітики, російський президент Володимир Путін може прагнути взяти під свій контроль великі операції "вагнерівців" в Африці та на Близькому Сході.

Напередодні стало відомо, що Міністерство оборони Росії зірвало ротацію сил "Вагнера" з Африки.

Вас також можуть зацікавити новини: