Росіян зумів заразити вірусом 1,5 тисячі осіб / REUTERS

Росіянин заразив коронавірусом одразу 1,5 тисячі осіб. За словами лікаря-епідеміолога з РФ Едуарда Шункова, суперрозповсюджувач захворювання міг з'явитися через кілька факторів.

Його слова наводить російський сайт 360.

Одним із прикладів таких факторів він назвав успішну взаємодію організму хворого і вірусу.

Відео дня

"Організм такого хворого може створювати сприятливі умови для більш швидкої реплікації вірусних частинок і більшого викиду їх у зовнішнє середовище", - пояснює лікар.

При наявності у людини сильного імунітету він може не дозволити "ковіду" викликати захворювання. Тому у нього можуть бути відсутні ознаки захворювання і викид частинок вірусу. У випадку з ослабленим імунітетом все відбувається навпаки.

"Може бути так, що хворий (суперрозповсюджувач) в силу свого способу життя і трудової діяльності відвідує місця масових скупчень, де соціальна дистанція не дотримується і люди регулярно знаходяться в одному місці. Це може бути автобус, електричка або офіси, де багато людей сидять за одним столом", - говорить фахівець. І пояснює: обчислити подібні випадки вкрай складно.

За інформацією видання, раніше в Росспоживнагляді наводили статистику, згідно з якою один росіянин з позитивним тестом на коронавірус в середньому заражає їм трьох осіб. При цьому, як зазначає лікар, виявленням суперносіїв вірусу спеціально не займалися.

Як повідомляв УНІАН, захворюваність COVID-19 у світі продовжує зростати, в 9 країнах Європи з населенням понад 10 млн осіб триває спалах коронавірусної інфекції.