Макс Поляков, власник Firefly Aerospace

Зняття заборони на будівництво ракет-носіїв приватними компаніями істотно пожвавить українську космічну галузь і створить конкурентні умови для всіх гравців ринку. Про це розповів власник україно-американської аерокосмічної компанії Firefly, Макс Поляков.

«Зараз в США запит на комерційний космос дуже високий. NASA не відчуває загрозу з боку комерційних структур, навпаки вибудовує лінію синергетичного партнерства. І від цього виграють всі. Галузь розвивається. Що відбувається в Україні? Згідно зі статтею закону про підприємництво який був прийнятий ще в 1991 році і діє до сих пір, суворо обмежується діяльність яка пов'язана з розробкою, виробництвом і експлуатацією ракет-носіїв, включаючи запуски з будь-якою метою для компаній недержавного сектора. Подібні заборони є і в законі про космічну діяльність. У жовтні минулого року до Верховної Ради було подано на розгляд законопроект №9219, що корегує старі совкові закони. І цей законопроект, який міг би створити здорові умови конкуренції між державними та приватними компаніями так і не був прийнятий. Питання перейшло у політичну площину. На сьогоднішній день, комусь дуже вигідно зберегти поточний статус-кво і продовжувати висмоктувати дотації з державного бюджету », - прокоментував Макс Поляков.

Також власник Firefly, зазначив, що в Україні є приклади позитивної конкуренції між приватним бізнесом і державною структурою, що вселяє надію на те, що зміни прийдуть і в космічну галузь.

Відео дня

«Коли комерційні підприємства в сфері поштової логістики, телекому, фінансових послуг кидають виклик державним монополіям, то останні мають вибір, або померти, або впроваджувати реформи і відповідати сучасним потребам ринку. Це трудомісткі процеси, але вони можливі навіть в українських реаліях. Але поки ще не в космічній галузі. За космос нам треба ще поборотися. Для цього потрібна політична воля і реформування законодавчої бази », - підсумував Макс Поляков.

Раніше повідомлялося що ракета україно-американської компанії Firefly Aerospace Макса Полякова буде запущена вже в цьому році.