Сьогодні на Інститутській почали розбирати бруківку / фото УНІАН

В Музеї Революції гідності пообіцяли не проводити будівельних робіт без узгодження з слідчими Управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив начальник Управління спецрозслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк.

За його словами, він отримав листа від керівництва музею у відповідь на своє звернення щодо неможливості здійснення будівельних робіт в місці проведення слідчих експериментів.

Відео дня

У цьому листі керівництво музею запевнило, що не буде проводити жодних будівельних робіт без узгодження зі слідчими, а також запропонувало провести круглий стіл за участю Управління спецрозслідувань та адвокатів потерпілих.

«Однак про зруйновану бруківку вони чомусь нічого не сказали. А стосовно круглого столу, то я готовий хоч зараз взяти участь, однак вони хочуть запросити ще й адвокатів, а їх важче зібрати, тому що вони постійно у судових засіданнях», - сказав Горбатюк.

Читайте такожНа Інститутській почали розбирати бруківку попри незавершеність слідства у справах Майдану (фото)

Як повідомляв УНІАН, раніше сьогодні, 13 травня, розпочалися підготовчі будівельні роботи в нижній частині вулиці Інститутської. Там за допомогою трактора було знято близько 70 кв. м бруківки. Після того, як туди прийшли активісти з громадської ініціативи «Зберегти Інститутську», його роботу було заблоковано.

Активісти розповіли кореспонденту УНІАН, що дізналися про початок будівельних робіт із брифінгу на будівельному майданчику міністра культури Євгена Нищука та генерального директора Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції гідності Ігоря Пошивайла. Вони заявили, що нібито отримали листа від заступника генпрокурора Алли Стрижевської про те, що слідчі експерименти в рамках розслідування справ Майдану в нижній частині Інститутської завершено, а відтак там можна розпочинати будівельні роботи.

Довідка УНІАН. У січні вздовж алеї Героїв Небесної сотні на вулиці Інститутській було встановлено паркан для підготовки до будівництва Музею Революції гідності.

Адвокати потерпілих у справі екс-"беркутівців", обвинувачених у масових розстрілах учасників Революції гідності, заявляли, що розпочинати будь-які роботи, в тому числі й з облаштування будмайданчика, до завершення слідчих експериментів не можна.

У лютому Печерський райсуд Києва скасував рішення про арешт земельної ділянки на Інститутській, де проводяться слідчі експерименти в рамках "майданівських" справ. Клопотання про скасування арешту подавала дирекція Музею Революції гідності.

Таким чином, з другої спроби дирекції музею вдалося через суд добитися зняття арешту із земельної ділянки на Інститутській, що був накладений для завершення слідчих експериментів у справі про розстріли Героїв Небесної сотні.

Керівник Управління спецрозслідувань ГПУ Горбатюк заявив, що управління намагатиметься домовитись з дирекцією Музею Революції гідності про завершення слідчих експериментів на місці будівництва, незважаючи на зняття арешту з відповідної земельної ділянки.

8 квітня Печерський райсуд Києва відмовив прокурорам Управління спецрозслідувань ГПУ в арешті частини вулиці Інститутської.