На промринку працюють багато громадян Китаю / фото REUTERS

В Одеській області у зв'язку із можливим поширенням небезпечного коронавірусу популярний промтоварний ринок «7-й кілометр», на якому працюють багато громадян Китаю, взято під особливий контроль.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомили сьогодні під час позачергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося під головуванням заступника голови Одеської ОДА Дениса Ванаша.

Як зазначила в. о. керівника департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації Оксана Рокунець-Сорочан, фахівці розробили комплексний план превентивних заходів, які стосуються всіх міжнародних пунктів пропуску, місць масового скупчення людей, і зокрема вони стосуються промринку «7-й кілометр», розташованого у передмісті Одеси.

Відео дня

За словами представника Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Лідії Степанової, адміністрації ринку рекомендовано оперативно розробити план профілактичних заходів з метою завчасного виявлення можливих інфікованих або людей з підозрою на інфікування.

На думку фахівців, зокрема, необхідно передбачити виділення окремого приміщення, куди можна буде поміщати виявлених хворих до транспортування до медичного закладу.

Крім того, за підсумками наради, ректорам усіх місцевих вишів рекомендовано скласти списки студентів, які прибули з Китаю в Україну.

«Рекомендовано сформувати списки цих студентів і забезпечити їх щоденний медичний огляд. Зокрема, всіх, хто прибув із Китаю, починаючи з 1 січня», - сказав Ванаш.

За словами Степанової, фахівці регіонального главку Держпродспоживслужби проаналізували всі шляхи прибуття громадян з Китаю в Одеський регіон.

У зв'язку з цим, в міжнародному аеропорту «Одеса» забезпечено цілодобовий медичний огляд зазначеної групи громадян, яким вимірюється температура тіла безконтактними приладами. Всіх, хто прибуває з країн ризику, реєструють для забезпечення подальшого медичного спостереження, як в Одеській області, так і на території всієї України (якщо з Одеси вони вирушили в інше місто).

Крім того, забезпечено цілодобове спостереження в 6 морських портах, розташованих у регіоні, через які також може бути «завезений» вірус.

Як зазначила Степанова, з 24 січня в такий спосіб перевірено 68 громадян Китаю і 28 громадян України та інших країн, які перебували на території Китаю з грудня 2019 року.

На даний момент людей, заражених коронавірусом, у регіоні не виявлено.

Наголошувалося, що співробітники усіх відповідних відомств, що працюють на держкордоні (прикордонники, митниця та ін.), мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту.

«Необхідно, щоб були в наявності антисептики, бактеріальні випромінювачі і тепловізори. Це має бути в аеропорту, портах, місцях масового скупчення людей, в медустановах, а також на найбільшому ринку «7-й кілометр», - підкреслив Ванаш.

Зазначалося, що як засоби індивідуального захисту застосовуються респіратори певної модифікації (Н-95, Н-98), які забезпечують захист від інфекції протягом 8 годин, після чого підлягають утилізації.

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Встановлено, що збудником захворювання став новий тип коронавірусу – 2019 nCoV. Вірус передається від людини до людини, інкубаційний період становить від 2 до 12 діб.

Випадки виявлення коронавірусу вже зафіксовані в багатьох країнах світу.