Загрози для жителів Луцька через „фосфорну" аварію немає. Такий висновок випливає із експертних оцінок відповідних структур, що цими днями вивчали ситуацію на предмет можливого забруднення повітря, води та ґрунту в обласному центрі фосфорними сполуками.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на засіданні комісії з питань техногенної безпеки і надзвичайних ситуацій повідомив міський голова Луцька Богдан ШИБА.

Як зазначив начальник Волинського центру метеорології Петро РУДИК, повітряно-фосфорна хмара, що рухалася із Львівської області на територію Волині, переважно пройшла повз територію Луцька. Відтак заміри повітря у трьох точках обласного центру, що проводилися фахівцями санепідемстанції декілька раз на добу, жодного разу не підтвердили навіть незначне перевищення фосфорних сполук. Проби води у 5 точках теж не виявили перевищення допустимої концентрації сполук фосфору.

Відео дня

Як запевнила головний державний санітарний лікар Луцька Валентина ПОПОВИЧ, дана аварія на стан води у місті не вплинула. До того ж, лучани споживають воду з артезіанських свердловин із глибини 30 м. Проникнення будь-яких хімічних речовин на таку глибину із поверхні ґрунту чи повітря неможливе. Моніторинг стану повітря, води та ґрунту триватиме надалі. Комісія з питань техногенної безпеки і надзвичайних ситуацій двічі на місяць плануватиме заходи для контролю за екологічною ситуацією в місті.

Водночас міський голова Б.ШИБА розпорядився заборонити стихійну торгівлю продуктами із землі. „Несанкціонована торгівля із землі має бути не просто заборонена, а ліквідована як небезпечна для здоров`я лучан", – підсумував мер.

Як повідомляв УНІАН, 16 липня о 16.55 у Буському районі Львівської області на залізничному перегоні Красне-Броди біля станції Ожидів Львівської залізниці внаслідок нез`ясованих обставин сталася аварія вантажного потяга. У складі потягу знаходилося 58 вагонів, у тому числі 15 спеціальних цистерн по 50 тонн кожна, з жовтим фосфором. Вантажовідправник - Республіка Казахстан (станція Аса), вантажоотримувач - Польща (станція Оклеса). Внаслідок аварії зійшло з колії 15 цистерн з жовтим фосфором, 6 з яких загорілося. Під час пожежі у повітря виділялися продукти хімічної реакції фосфору з повітрям, у результаті чого хмара зазначених речовин розповсюдилася на територію населених пунктів. У зону можливого хімічного забруднення потрапило 14 населених пунктів Буського та Радехівського районів Львівської області, у яких проживає близько 11 тис. чоловік. Із 13 населених пунктів у добровільному порядку евакуйовано 984 мешканців.

За повідомленням начальника військово-медичного центру Західного регіону полковника медичної служби Сергія ПЕТРУКА, зараз на лікуванні у центрі перебувають 42 постраждалих. З них 5 представників МВС, 2 – МНС і 1 – Держкомзв’язку. Крім того, меддопомога надається 14 цивільним особам. Їх стан оцінюється як середньої тяжкості. Постраждалих серед військовослужбовців Збройних Сил України немає.

До медичних закладів зі скаргами на стан здоров`я звернулася 81 особа, у тому числі 28 дітей та 25 працівників МНС.