Юрист пояснила, чи дається право на відстрочку автоматично / колаж УНІАН, фото УНІАН

Деякі категорії громадян України мають право на відстрочку від мобілізації, але вона не дається автоматично. Потрібно зібрати пакет документів і написати заяву, прийти в ТЦК особисто.

Юрист практики військового права Діана Тернова зазначила, що повідомлення про наявність підстав для відстрочки - частина оновлення даних в ТЦК і СП.

"Враховуючи практику, бувають часті випадки, коли люди, маючи підстави для відстрочки, все одно захищають Батьківщину, погоджуючись на добровільну мобілізацію. Тому право на відстрочку - це право, проте його необхідно реалізувати", – пояснила юрист в коментарі РБК-Україна.

Відео дня

За її словами, щоб реалізувати своє право на відстрочку, потрібно написати відповідну заяву і зареєструвати в ТЦК і СП

"До цього потрібно підходити відповідально, обґрунтовано, коротко викласти обставини і з посиланням на Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" і попросити надати відстрочку. Слід додати до заяви документи, що підтверджують відповідні обставини для відстрочки. Надалі після проходження ВЛК очікувати відповіді стосовно надання відстрочки", – вказала Тернова.

При цьому вона порадила не проходити ВВК, поки не зареєструєте заяву з документами.

"Потрібно пам'ятати, що отримати відстрочку можна тільки на підставі військово-облікового документа. Такими документами зараз є військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Тобто, наприклад, якщо вам вже 35 років, а у вас досі немає приписного або стара довідка з військкомату, то поки не поновите документ, не зможете отримати відстрочку", – підсумувала юрист.

Законопроект про мобілізацію - головні новини

25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект про посилення мобілізації і наведенні порядку в процесах проходження військової служби.

Документ викликав широку дискусію в українському суспільстві через свої неоднозначні положення. Омбудсмен Дмитро Лубінець зокрема зазначив, що в законопроекті є норми, що суперечать Конституції.

Після цього в Офісі президента визнали необхідність доопрацювати законопроект.

Вас також можуть зацікавити новини: