На Подолі знищили історичну будівлю / фото facebook.com/b.kateryna

На Подолі у Києві попри відсутність дозвільних документів та опір місцевих активістів знесли старовинну дерев’яну садибу, зведену у 1811 році. За кілька днів потому столична влада заявила, що не надавала дозволу на демонтаж та звернеться до правоохоронців для перевірки законності дій власника будівлі.

Як повідомила кілька днів тому активістка "Автомайдану", а нині голова у громадській раді при Національному антикорупційному бюро, Катерина Бутко, минулого тижня садибу на вулиці Ярославській, 13-Б обгородили будівельним парканом, однак столичний департамент благоустрою виніс припис власнику з вимогою демонтувати паркан протягом трьох днів. 

Паркан так і не прибрали, а натомість за кілька днів - близько 5-ї ранку 10 серпня - будівельна техніка без жодних попереджень, інформаційних щитів чи документів почала зносити будинок.

Відео дня

Бутко також опублікувала фото самого процесу демонтажу будівлі, уточнивши, що під час цього на будівельному паркані все ще висів припис від департаменту з вимогою демонтажу паркану ще від 1 серпня.

"На Ярославській зносять двохсотрічний будинок. Там, де немає дозволу Департаменту охорони культурної спадщини (ДОКС), а благоустрій (Департамент міського благоустрою - УНІАН) анулював картку порушення благоустрою", - написала у Facebook депутатка Київської міськради Ксенія Семенова.

Наступного дня Бутко оприлюднила фото місця, на якому раніше стояв будинок, а зараз залишилася лише груда дощок. 

фото facebook.com/b.kateryna

Кому належала садиба та хто відповідальний за знесення

За даними активістів, будинок звели після великої пожежі на Подолі у 1811 році. Садибу побудували на кам’яному цоколі. У різні роки вона належала кільком столичним родинам. Фахівці вважають цю будівлю унікальним зразком київської житлової деревʼяної забудови ХІХ сторіччя.

За даними депутатки Семенової, садибу не було внесено до переліку пам'яток культурної спадщини, незважаючи на те, що відповідний департамент міськради знав про те, що будинок претендує на такий статус.

"Чия відповідальність зробити облікову і надати статус - ДОКС. Чому ДОКС не надав статус? Бо у ДОКС лапки. Хто видав містобуди? КМДА. А значить КМДА задовго знала, що будинок будуть зносити. Може досить тримати всіх за дурнів?" - наголосила вона.

Депутатка також повідомила, що Мінкульт у березні цього року дав дозвіл на реконструкцію садиби, яким і прикривалися будівельники під час знесення. 

"Так виглядає реконструкція. "Частковий демонтаж до фундаменту". Містобуди видав міський департамент. Інший міський департамент не надав охоронного статусу. Поліція стояла і дивилася", - написала вона.

Семенова підкреслила, що після дозволу Мінкульту на реконструкцію знесення не стає законним. На її думку, "скоріше Мінкульт стає співучасником злочину". 

За її словами, згідно документів, замість цієї будівлі на Подолі планують побудувати клубний будинок. Депутатка натякнула, що "замовником" знесення історичної будівлі та зведення на її місці нової є Сергій Боярчуков з юридичної компанії "Алєксєєв, Боярчуков та партнери".

Семенова також розповіла, що інший партнер юрфірми - народний депутат від "Євросолідарності" Сергій Алєксєєв - є президентом офіційного фан-клубу братів Кличків.

facebook.com/shelevytska

Реакція міської влади

Увечері 10 серпня - у день знесення садиби - у Київській міськдержадміністрації заявили, що департамент охорони культурної спадщини КМДА не погоджував демонтажу будинку. За даними КМДА, департамент не отримував документів на проведення будівництва за цією адресою. 

"Споруда не має статусу памʼятки. Але після отримання інформації про демонтаж інспектори департаменту невідкладно виїхали та зафіксували проведення робіт із демонтажу будинку", - заявили в адміністрації на своє виправдання.

Наголошується, що представники департаменту також викликали правоохоронців та зробили заяву про порушення кримінального провадження. Однак, це не врятувало історичну садибу, яку врешті-решт було демонтовано.

У КМДА також уточнили, що картку на порушення благоустрою було анульовано 31 липня, відтак інспекція внесла відповідні приписи і склала адмінпротокол.

Своєю чергою, Київський міський голова Віталій Кличко відреагував на знесення садиби за два дні, повторивши тези про те, що міськрада не надавала дозволу на демонтаж та звернеться до правоохоронців для перевірки законності дій власника будівлі.

Він також повідомив, що ініціював розірвання Київрадою договору оренди (від 2009 року) на Ярославській 13-Б, бо приватний власник, "всупереч усім нормам і здоровому глузду, прикрившись листом Мінкульту", спаплюжив історичну спадщину міста. За словами мера, міська влада готує звернення до правоохоронних органів щодо перевірки законності дій власника.

Кличко також розповів, що ініціює ухвалення Київрадою рішення про заборону реконструкції та інших дій з будівлями міста, яким більше 100 років (незалежно від того, внесений цей будинок в реєстр чи ні), без висновків містобудівної ради. 

Він нагадав, що у січні цього року парламент скасував заборону на будівельні та інші роботи без дозволу відповідного органу на охоронюваних археологічних територіях, у межах зон охорони пам'яток, історичних ареалів населених місць, занесених до Списку історичних населених місць України.

Міський голова наголосив, що Київ вимагає від Верховної Ради ухвалити в другому читанні законопроект 0895 (від 2019 року), який дозволить місцевій владі примусово викупати у безвідповідальних приватних власників та повертати у власність громади памʼятки архітектури, старовинні приміщення, які неналежно утримують та що призводить до їхнього руйнування. 

"А потім на місці памʼяток зʼявляються торгові центри та багатоповерхівки", - підкреслив мер.

Вас також можуть зацікавити новини: