Меткомбінат у Маріуполі може захопити бізнесмен з Чечні / фото delo.ua

Пов'язаний з ватажком Чечні Рамзаном Кадиров бізнесмен Валід Корчагін став співвласником "ММК Ілліча". Імовірно, саме ця компанія захопить територію розбомбленого росіянами металургійного комбінату імені Ілліча в тимчасово окупованому Маріуполі.

За інформацією Російської служби ВВС, Корчагін пов'язаний з сім'єю Сулеймана Геремеєва, який є наближеним до Кадирова. Бізнесмен з початку повномасштабної війни Росії проти України купив частки мережі будівельних гіпермаркетів OBI та кав'ярень Starbucks, що пішли з російського ринку.

При цьому Руслан Геремеєв брав участь у штурмі українського Маріуполя у 2022 році. Відзначається, що він є родичем Сулеймана Геремеєва. Крім того, саме його ім'я фігурувало у справі про вбивство російського опозиціонера Бориса Нємцова.

Відео дня

Металургійний комбінат імені Ілліча, що належить українському бізнесменові Рінату Ахметову, постраждав менше, ніж всесвітньо відомий комбінат "Азовсталь". Відзначається, що його охороняють люди під керівництвом одного з членів сім'ї Геремеєвих.

Крім того, бойовики так званої ДНР у 2022 році "створили" компанію "ММК Ілліча", співвласником якої і став 25-річний Корчагін. При цьому журналісти дізналися, що у Корчагіна раніше могло бути прізвище Геремеєв. За даними ЗМІ, він може бути сином чиновника Вахіта Геремеєва. А ось самого Вахіта називають братом члена Ради Федерації РФ Сулеймана Геремеєва.

На думку співробітника "Трансперенсі" Іллі Шуманова, Геремеєви могли отримати український металургійний комбінат в якості "нагороди" за бої.

Бої за Маріуполь - що відомо

Маріуполь з початку мара перебував в оточенні російських окупантів, які стирали місто з лиця землі. Щоб підтримати українських захисників, які довгий час оборонялися на території заводу "Азовсталь", організовували секретні доставки вертольотами Мі-8.

В середині травня захисники "Азовсталі" вийшли з території заводу після наказу президента України Володимира Зеленського. Заради порятунку їхнього життя бійцям наказали здатися, щоб надалі їх повернути додому в рамках обмінів полоненими. Захисники України героїчно тримали оборону понад 80 днів, після чого Маріуполь опинився в російській окупації.

Частина бійців з "Азовсталі" дійсно повернулися в Україну в рамках обмінів. Наприкінці грудня 2022 року уповноважена президента з питань забезпечення прав Захисників України Олена Вербицька повідомила, що у російському полоні перебувають близько 3,4 тисячі захисників України. Водночас представниця Асоціації сімей захисників "Азовсталі" Галина Клемпоуз повідомила, що близько 2 тисяч "азовців" ще в полоні. 

Вас також можуть зацікавити новини: