Артемія Рядчук розстріляв товаришів по службі в частині 27 січня / скріншот

Можливою причиною того, що 20-річний строковик Артемій Рябчук зважився на розстріл товаришів по службі 27 січня, могла послужити нестача підтримки у ранньому віці.

Таку думку висловила військовий психолог Світлана Чабанова, вивчивши відеозаписи події, пише "Інформатор".

"Ці причини з дитинства, коли дитина не бачила підтримки. Це порушення базового світосприйняття. З цієї ситуації видно, що Артемій був закритий, жив у своєму світі і не відчував підтримки. А без цієї підтримки людина сама вирішує, як йому краще вчинити. Також можу сказати, що це різновид самогубства. Саме таким чином трапляються масові розстріли", - зазначила вона.

На думку Світлани Чабанової, те, що відбувається на відео, схоже на відображення комп'ютерної гри.

"Строковик за такий короткий час, якщо він до цього не мав навичок володіння зброєю, не зміг так швидко нею оволодіти. За себе можу сказати, що я вже майже шість років в армії, і я не володію так зброєю, враховуючи те, що моя частина завжди на передових позиціях. Таким чином, це відображення комп'ютерної гри. Не кожна людина зможе повернутися і ще раз вистрілити в своїх товаришів по службі", - висловилася психолог.

Читайте такожМатір вбитого у кривавій бійні в Дніпрі військового: "Я не знаю, як далі буду жити"Розстріл у Дніпрі 27 січня: що відомо

Близько 4 години ранку 27 січня в Дніпрі, на території Південного машинобудівного заводу, 20-річний нацгвардієць Артемій Рябчук відкрив вогонь з автоматичної зброї по караулу військовослужбовців НГУ. В результаті загинули 5 осіб, у тому числі жінка-працівниця заводу, ще 5 отримали поранення. Зловмисник зі зброєю та набоями зник.

Правоохоронці затримали нацгвардійця у Підгородньому Дніпропетровської області.

За фактом умисного вбивства та дезертирства зі зброєю (ч.2 ст. 115, ч. 3 ст. 408 КК) розпочато кримінальне провадження. Також розслідується справа з приводу службової недбалості керівництва Нацгвардії, що призвела до трагедії.

Рябчуку повідомили про підозру за ст.115 (умисне вбивство), ст. 408 (дезертирство), ст. 410 (викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцям зброї та бойових припасів) ККУ.